Belföld

Elloptak ötszáz postai küldeményt

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 08. 10. 14:55

Rendőrök orra előtt száguldott át fékezés nélkül a piroson egy kocsi, ráadásul több mint száz kilométer per órával július 10-én éjszaka. Az egyenruhások épp a Batthyány-Pünkösdfürdő utca kereszteződésében várták, hogy zöldre váltson a jelzőlámpa, amikor a Szentendre felől érkező fekete Mercedes feltűnt.

Azonnal utánuk fordultak, de nekik is nyomniuk kellett a gázpedált, hogy beérjék őket. A Mátyás király utcai kereszteződésnél állíttatták le a kocsit, amelyben két 19 éves fiatal – egy lány és egy fiú – utazott. Ötvenezer forint helyszíni bírságot szabtak ki amiatt, hogy átmentek a piroson, és további ötezret, mert otthon maradt a forgalmi. Ezenkívül arra kérték a sofőrt, hogy nyissa ki a csomagtartót.

Amikor belenéztem, nem mindennapi látvány fogadott: egy gurulós postástáskát és egy fekete kukászsákban több száz bontatlan, illetve felbontott levelet és küldeményt találtam. Ezek után az autó utasterét jobban szemügyre véve több tucat felbontott borítékot fedeztünk fel, némelyiket a bal első ülés hátulján lévő tartóban. Amikor rákérdeztünk, mégis honnan vannak ezek, B. Benjamin azt felelte, aznap találta az üres gurulós táskát és a zsákot a III., Labanc utcában, de nem ők néztek bele a küldeményekbe. Ezt furcsállottuk, mivel a kezünkbe akadt néhány július 3–4-ére datált kézbesítési ív, ráadásul tele volt a kocsi kibontott levelekkel. Amikor kérdeztük, ha találták, miért nem adták le akár a postán, akár a rendőrségen, csak hebegtek-habogtak.

– mondta a Zsaru magazinnak Birinyi Márton törzszászlós, szolgálatirányító parancsnok.

Azonnal értesítették a tevékenységirányítási központot, és kérték kollégáikat, vegyék fel a kapcsolatot a postával, hogy kiderüljön, tűntek-e el küldemények. Negyedóra múlva már vissza is jeleztek, hogy július 5-én a Labanc utcából elvittek egy gurulós kocsit, ami miatt bejelentést is tettek még aznap a rendőrségen.

Összeszedték az összes küldeményt, amit a kocsiban találtak, és bevitték a kapitányságra a két fiatallal együtt. Ott megszámolták: 483 bontatlan és 87 kibontott levél volt náluk, amelyek között akadt bankkártya, adókártya, utazási utalvány és bankszámlát tartalmazó boríték is.

A fiatalok ellen szabálysértési értékre, egy vagy több közokirat, magánokirat és készpénz-helyettesítő eszköz egyidejű elvételével elkövetett lopás vétsége miatt indult eljárás. Azt még vizsgálják, hogy a levéltitok megsértése vétségét elkövették-e. Ha igen, mind a 87 sértettet, akinek küldeményét kibontották, nyilatkoztatják, hogy élnek-e magánindítvánnyal.

A fiatalok a továbbiakban szabadlábon védekezhetnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.