Belföld

Illegális idősotthont zárattak be Gyulán

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 08. 04. 10:16

Az ellenőrzés során lehangoló körülményeket találtak.
Korábban a témában:

Szükséglakásszerű körülmények között élt öt nyugdíjas abban a gyulai családi házban, amely engedély nélkül működött idősek otthonaként az Adventista Szeretetotthon mögötti épületben. Erről a Magyar Nemzet ír.

Az ügy áprilisban jutott a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság tudomására, amely vizsgálatot indított az ügyben. A Békés Megyei Kormányhivatal elrendelte az otthon azonnali bezárását, és 250 ezer forint bírsággal sújtotta a Hetednapi Adventista Egyházat.

Csak az engedéllyel működő szeretetotthonon keresztül lehetett bejutni a 80 négyzetméteres épületbe, ahol öt egyágyas szobát alakítottak ki, valamint egy kétágyast a személyzetnek. Az ellenőrző hivatal lehangoló körülményeket talált. A falak repedezettek, a takarítás elégtelen volt, nővérhívót nem építettek ki. A szobák túlzsúfoltak, közösségi tér, étkező nem volt, akadálymentesítés sem.

Az épületben lakók nem ismerték az otthont kiszolgáló orvos ügyeleti idejét, de arról sem tájékoztatták őket, hogy milyen programokhoz csatlakozhatnak a szeretetotthonban, hogy aktívak maradjanak és ápolják társas kapcsolataikat. Az otthonnal kötött megállapodási szerződés szerint szombatonként nem kaptak meleg ételt az adventista hagyományok miatt, de a lakók nem tudták bemutatni szerződésüket, ugyanis minden példányt az otthon vezetőjénél tároltak. Bár szükséges lett volna, de nem álltak folyamatos felügyelet alatt.

Az otthon egyházi igazgatója, Tóth Sándor a Magyar Nemzetnek elmondta: a bezárásra felszólító határozat ellen nem fellebbeztek, ma már nincs idős lakója az épületnek. Hozzátette, hogy a főépületben működő szeretetotthon a jogszabályoknak megfelelően működik, az ellátás magas színvonalú.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.