Belföld

Halálesetek a budakalászi otthonban – már a rendőrség is vizsgálódik

Már a rendőrség is vizsgálódik a budakalászi idősek otthonában történt halálesetek illetve rosszullétek kapcsán. Megkeresésünkre csütörtökön még arról tájékoztattak, hogy “a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságra feljelentés, bejelentés ez idáig nem érkezett”. Pénteken ismét érdeklődtünk, akkor már azt közölte az Országos Rendőr-főkapitányság, hogy

 pénteken állampolgári bejelentés érkezett hozzájuk, amelynek tartalmát vizsgálják.A fővárosi kormányhivatal sajtófőnöke csütörtökön már beszámolt egy, az eset kapcsán indult vizsgálatról: a Szentendrei Járási Hivatal és Budapest Főváros Kormányhivatalának szakembere hivatal népegészségügyi szakemberei már megkezdték a munkát, a székletminták, az élelmiszer- és ételminták, a tisztasági minták begyűjtése megtörtént, laboratóriumi vizsgálatuk zajlik, hogy kiderítsék, a halálesetek összefüggésbe hozhatók-e a gyomor-bélrendszeri megbetegedésekkel.

A közleményből derült ki, hogy az eddigi információk szerint tízen betegedtek meg, hárman pedig meghaltak. A korábbi sajtóhírek két áldozatról szóltak: egyikük a helyszínen hunyt el, a másik pedig később a kórházban. A mentők további hat embert a budapesti – fertőző betegeket is kezelő – Szent László Kórházba -, a balassagyarmati valamint a székesfehérvári kórházba vittek – a hirpress.hu szerint vélhetően ételmérgezés miatt.

Az érintett otthonban kezdetben annyit mondtak, hogy mentők ugyan jártak náluk, de ez egyáltalán nem ritkaság. Később elismerték a 444.hu-nak, hogy bár több idős ember meghalt, arról beszéltek, hogy a nagy meleget az otthon idős, gyakran 90 év feletti, súlyos beteg lakói nagyon nehezen bírják, ezért valóban gyakran járnak hozzájuk a mentők. De nem történt náluk semmi rendkívüli esemény, vagyis nincs szó ételmérgezésről.

A 24.hu azonban továbbra is úgy tudja, azok között, akik kórházba kerültek, vannak, akik a hatvanas éveikben járnak, de olyan is akad köztük, aki még nincs 50 éves. Információink szerint az áldozatok – egy férfi és egy nő – 85 év körüliek voltak.

Az intézmény vezetője az otthon honlapján csütörtökön azt közölte, hogy a működés felügyeletét végző hatóságok által indított vizsgálatok még zajlanak, ezek befejezéséig az eseményekről nem kívánnak nyilatkozni.  Hozzátette: az intézmény a működése során a szakmai protokollok szerint jár el, vagyis folyamatosan fokozott figyelmet fordítanak az idősek gondozására, a korukra és betegségeikre tekintettel.

Lipterné Bierbaum Erika a Borsnak legutóbb azt mondta – kitartva korábbi állításai mellett – , hogy a haláleseteknek és a tömeges rosszulléteknek nincs közük az ételmérgezéshez, hiszen ez egy idősek otthona, sajnos rendszeresen történnek halálesetek. Azt elismerte, hogy a fertőzésgyanú felmerült, de azt, hogy volt-e, majd a vizsgálat kideríti. A lap egyébként ezzel szemben arról írt pénteken, hogy zöld fűszeres túrókrém okozhatott tömeges rosszullétet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik