Belföld

Újabb haláleset a budakalászi otthonban – vizsgálat indult

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 08. 03. 15:39

Vizsgálatot indított a Szentendrei Járási Hivatal és Budapest Főváros Kormányhivatala a budakalászi Napvirág Idősek Otthonában, ahol a napokban három idős ember meghalt és további hét megbetegedett – tájékoztatta a fővárosi kormányhivatal sajtófőnöke csütörtökön az MTI-t. Pászti András közölte: az Országos Mentőszolgálat bejelentése nyomán a két hivatal népegészségügyi szakemberei már megkezdték a munkát. Közölték azt is, hogy

hányásos, hasmenéses megbetegedésekről van szó. Hogy mások ne betegedjenek meg, egyebek mellett szigorított fertőtlenítést rendeltek el.

Azt még vizsgálják,  hogy a halálesetek összefüggésbe hozhatók-e a gyomor-bélrendszeri megbetegedésekkel.

A tájékoztatásból kiderül az is – ahogy azt már fent írtuk – , hogy kormányhivatal ismeretei szerint a gondozottak közül tízen betegedtek meg, hárman pedig meghaltak. Az eddigi sajtóhírek két áldozatról szóltak: egikük a helyszínen hunyt el, a másik pedig később a kórházban. A mentők további hat embert a budapesti – fertőző betegeket is kezelő – Szent László Kórházba -,  a balassagyarmati valamint a székesfehérvári kórházba vittek – a hirpress.hu szerint vélhetően ételmérgezés miatt.

Az érintett otthonban a 444.hu-nak egyébként kezdetben annyit mondtak, hogy mentők ugyan jártak náluk, de ez egyáltalán nem ritkaság.

Később azt elismerték, hogy bár több idős ember meghalt, arról beszéltek, hogy a nagy meleget az otthon idős, gyakran 90 év feletti, súlyos beteg lakói nagyon nehezen bírják, ezért valóban gyakran járnak hozzájuk a mentők. De nem történt náluk semmi rendkívüli esemény, vagyis nincs szó ételmérgezésről. A 24.hu úgy tudja, azok között, akik kórházba kerültek, vannak, akik a hatvanas éveikben járnak, de olyan is akad köztük, aki még nincs 50 éves. Információink szerint az áldozatok – egy férfi és egy nő – 85 év körüliek voltak.

Az eset kapcsán kerestük a rendőrséget, ahol arról tájékoztattak csütörtök délelőtt, hogy nem kaptak feljelentést, bejelentést.

A fővárosi kormányhivatal sajtófőnöke csütörtök délutáni közleményében azt írja, hogy a székletminták, az élelmiszer- és ételminták, a tisztasági minták begyűjtése megtörtént, laboratóriumi vizsgálatuk zajlik.

Lipterné Bierbaum Erika, az intézmény vezetője az otthon honlapján most azt közölte, hogy a működés felügyeletét végző hatóságok által indított vizsgálatok még zajlanak, ezek befejezéséig az eseményekről nem kívánnak nyilatkozni.  Hozzátette: az intézmény a működése során a szakmai protokollok szerint jár el, vagyis folyamatosan fokozott figyelmet fordítanak az idősek gondozására, a korukra és betegségeikre tekintettel.

Jelen helyzet, valamint a tisztiorvosi szolgálat által kiadott hőségriasztás ésszerű kezeléséhez szükséges valamennyi intézkedést megtettük és folyamatosan meg is tesszük. Az intézmény működése – valamennyi területen – az eseményektől függetlenül folyamatos

– fogalmazott a közleményben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.