Belföld

“Én most többet érek egy migránsnál, de ez borzalmas”

Korábban már mi is többször írtunk a cserdi csodáról, a Baranya megyei település polgármestere a legrosszabb hírű faluból néhány év alatt mintatelepülést csinált.

Bogdán László csütörtök este a Hírtv Egyenes Beszéd című műsorában vendégeskedett, természetesen szóba jött Balog Zoltán kijelentése is, aki nemrég azt mondta Tusványoson:

A magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás.

Bogdán szerint ez egy nagyon szerencsétlen kijelentés volt, ilyet egy emberminiszter nem mondhat, mert ebben sok az áthallás.

A cigánykérdést ma Magyarországon nem kérdésnek látja, csak egy problémahalmaznak. Nincsenek ésszerű, egyszerű megoldások.

Annyi változást viszont érzékel, hogy ma Magyarországon nem ő az, akit a legjobban kell utálni, hiszen

van a Soros, vannak a migránsok, és csak utána jönnek a cigányok. 

Ez az utóbbi 27 évben nem így volt.

Az egymillió cigány nem adat, hanem sorsok

Nem érti azt sem, miért nincs az, hogy a cigányokkal reklámoznának valamilyen terméket. Ez Amerikában nem így van.

Velem nem lehetne eladni semmit? Olyan sötét vagyok, olyan negatív vagyok, hogy velem nem lehet eladni az általam reklámozott terméket?

– kérdezi a polgármester.

Az emberminiszternek szerinte ezzel kellene foglalkoznia, és nem azzal, hogy a 12 éves cigány lányokat rávegyen arra, hogy ne szexeljenek, ne szüljön.

A célja az, hogy az emberek ne gondolják azt, hogy a Magyarországon élő egymillió cigány gazember és börtöntöltelék. A multikultúra szó feleslegessé vált szerinte, Balog Zoltánnak pedig arról kéne beszélnie, hogy

itt van Magyarországon egymillió cigány. Ez nem csak egy adat, hanem sorsok, amelyekkel igenis foglalkozni kell.

Most azt tapasztalja, hogy egyre több szülő megérti, hogy nem kell 30 évesen nagymamának lenni, és nincs már meg az a gondolkozás, hogy ahol van négy gyerek, ott elfér egy ötödik is. Hozzáteszi,

a mélyszegénység látja, hogy nincs kiút. A közmunka a szociális segély nem lehet jövőkép a gyereknek. A falunkban van nyári diákmunka, a gyerekek 41 fokban kapálnak velem, hogy érezzék meg, milyen a kemény munka.

A magyar kormánynak szerinte be kellene avatkozni és adókedvezményt kellene adnia azoknak, akik felveszik a cigányokat. A legfőbb bajt abban látja, hogy az elmúlt 27 évben még a szándék se volt meg:

Mi mindig a hátsó padba kerültünk. De mi tettünk azért, hogy odakerüljünk

Többet érek egy migránsnál

A Farkas Flórián ügyről azt mondta: a cigányság szégyelli magát emiatt.

Arra a kérdésre, hogy a kormány menekültellenes kampánya nem üt-e vissza a cigányságra, Bogdán azt válaszolta:

Én most többet érek egy migránsnál. De ez tragédia. Súlyos üzenete van a plakátkampánynak szerinte, amelyből kiszabadulnak az indulatok.

(kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik