Belföld

Szombattól jön az új rendszámszabály

Fontos változás lép életbe a szürke rendszámoknál.

A kerékpárszállító eszközre szombattól szürke rendszám, illetve az azt szállító autó hátsó rendszámtáblája is szerelhető – írja a napi.hu a Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján. Áprilistól a kerékpárszállító eszközre – tipikusan ilyen a vonóhorogra szerelhető bicikli szállító – kötelező volt különleges rendszámot kiváltani. Ez jelzésében megegyezett a szállító autó rendszámával, de a színe szürke volt.

Kiváltásához az autót – a szállító eszközzel együtt – el kellett vinni egy állami vizsgaállomásra, ahol ha megfelelőnek ítélték az eszközt, tanúsítványt adtak, majd ennek birtokában lehetett kiváltani az okmányirodában az új rendszámot. A bonyolult és drága eljárás miatt nagy volt a felháborodás, az illetékesek változást ígértek, ez jelent meg most.

A szürke rendszám bevezetése után Lázár János már májusban azt mondta az egyik kormányinfón, hogy ezt a frakció egységesen hülyeségnek nyilvánította.

A jogszabály kiegészült azzal is, hogy a kerékpárszállítóra kiadott különleges rendszám csak A-típusú – vagyis normál méretű – lehet. A kormány döntését korábban már beharangozta Fónagy János államtitkár. Az autósok június 20-ig országszerte 34,5 milliót fizettek a különleges rendszámért.

Kinyírja a kormány az olcsóbb kerékpárhordozókat
Fónagy államtitkár szerint két hónap után eldőlt, mégsem kell szürke rendszám a kerékpártartókra, de ilyen rendeletet nem hirdetett még ki a kormány.

A kormány rendelete – szintén szombati hatálybalépéssel – szerint az elveszett, ellopott, vagy megsemmisült törzskönyv csak sorszámának a Hivatalos Értesítőben való közzétételét követő naptól pótolható. Addig eladni sem lehet az autót, mivel a tulajdonos változása nem vezethető át a nyilvántartásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik