Belföld
Budapest, 2015. június 22.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. június 22-én. A második sorban Németh Szilárd, a Fidesz képviselője (b) és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Szenteste fontosabb nagypénteknél – üzentek Orbánnak

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 07. 18. 08:03

Komoly érvek szólnak mellette, hogy december 24-e legyen munkaszünet.

A Népszavának írt véleménycikket a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, emlékeztetve rá, hogy a dolgozók nagyon régóta azt szeretnék, ha december 24-e munkaszüneti nap lenne. Erről már a szervezet egyik jogelődje, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége is egyeztetett a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormánnyal, volt is rá ígéret, de végül nem lett belőle semmi.

Kordás László szerint ez most azért érdekes, mert a népszavazás kezdeményezője nyilván abból indult ki, ha a nagypéntek hirtelen fizetett szabadnappá válhatott, miért ne lehetne az a szenteste is. Bár Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára korábban azt jósolta, hogy az aláírásgyűjtést az ellenzék is kihasználja, a szakszervezeti vezető azt kérte, ez ne legyen pártpolitikai kérdés.

Szerinte fontosabb azt tisztázni, hogy nagypénteknél mennyire fontos volt az előterjesztők szerint az, hogy az ünnep

az Európa önazonosságát jelentő keresztény kultúra egyik kiemelkedő napja,

és ő tiszteli is ezt az álláspontot. Ugyanakkor nem tartotta volna bajnak, ha a kormány előtte konzultál a szociális partnerekkel, az ellenzékkel, amely támogatta ugyan az előterjesztést, de fontosabbnak tartotta volna december 24-ét.

A kormányoldal ezt arra hivatkozva utasította el, hogy a karácsonyi ünnep csak az éjféli misével kezdődik, míg nagypéntek már a húsvét része.

Kordás László mégis december 24-ét tartja fontosabbnak, mert ha az munkaszünet, akkor minden család készülhet a karácsonyra.

Ami egy magát családbarátnak valló kormány esetében talán nem kevésbé lényeges kérdés, mint az, hogy milyen szakrális jelentőséget tulajdonítanak az éjféli misének.

A nagypéntekkel ellentétben a december 24-ei munkaszünettel a munkáltatók sem feltétlenül járnának rosszul, hiszen a karácsonyi ünnepre készülők aznap a szokásosnál lazább teljesítményt nyújtanak, nem is teljes munkanap, hiszen délután négytől csak éjszakai járatok közlekednek.

Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?

Ezt a kérdést kell majd mindenkinek megválaszolnia, ha a nép szavaz. Korábban ugyan volt, aki a bíróságon megtámadta a kezdeményezést, de a felülvizsgálati kérelmet a Kúria lesöpörte, mert a benyújtó ügyvédi ellenjegyzés nélkül nyújtotta be kérelmét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.