Gazdaság

Lehet népszavazás a karácsonyi munkaszünetről

Valaki megpróbálta betámadni a népszavazási kérdést, csak előtte nem böngészte át a törvényeket. Ügyvéd kellett volna, így orra bukott a Kúria előtt.

A nagypéntek munkaszünetté nyilvánítása nagy port kavart, de a kiskereskedelmi láncok tulajainak kivételével a többség azért örült a lépésnek. Ekkor vetődött fel, hogy miért nem inkább december 24-ét, karácsony 0. napját teszik meg full munkaszünetnek, ezért be is adtak a Nemzeti Választási Bizottsághoz egy kezdeményezést ez ügyben.

Az NVB pedig úgy döntött, semmilyen jogszabályba nem ütközne egy ilyen népszavazás, rendezzék hát meg. Azonban valaki bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújtott be a Kúriának, ami el se bírálta azt végül – olvasható az egykori Legfelsőbb Bíróság honlapján.

Ugyan a kérelmező azzal érvelt, hogy a kérdés nem egyértelmű és tiltott tárgykört érint, a Kúria azzal seperte le az észrevételeket, hogy a benyújtó ügyvédi ellenjegyzés nélkül nyújtotta be kérelmét. Ez pedig kötelező egy ilyen kúriai eljárásnál. Szegény kérelmezőnek még 1000 forint eljárási illetéket is ki kell fizetni. Végül tehát ez lesz a kérdés:

Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik