Belföld

Mobil CT kerül az ajkai kórházba

Az egészségügyi államtitkár szerint a hatóság a kelleténél szigorúbban járt el, amikor megtiltotta az elavult gép használatát.

A jövő héttől mobil CT berendezést telepítenek az ajkai kórházba – közölte kedden az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta, hogy ideiglenes megoldásról van szó, a végleges megoldásról a kórháznak kell intézkednie.

Hétfőn az RTL Híradójában egy nő arról beszélt, hogy édesanyja meghalt orrgarat-rákban, mert az ajkai kórház elavult berendezése miatt a CT-felvételen nem vették észre a daganatot. A minisztérium is elismerte, hogy a berendezés nem felel meg a jogszabályban előírt minimum feltételeknek, a kórház pedig hibázott, amikor nem jelezte ezt.

Ónodi-Szűcs most azt közölte: a szakma álláspontja szerint akut esetekre ma is lehetne használni a berendezést, a hatóság a kelleténél szigorúbban járt el, amikor megtiltotta a gép használatát. Az államtitkár szerint az eset kapcsán az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak mint fenntartónak, a kórháznak, és az üzemben tartó cégnek is van felelőssége.

A politikus elmondta: a működő CT-berendezések átlagéletkora 4,5 év, ami nagyon jónak mondható, de vizsgálják, hogy a következő fél évben lesz-e olyan berendezés, ami eléri a tízéves élettartamot. (MTI, fent az MTI fotóján az egri kórház CT-je látható)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik