Belföld
Városkép - Budapest - Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet

Főigazgató: a CT sem mentette volna meg a 12 éves kislány életét

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 07. 13. 16:25

Az Országos Kardiológiai Intézet vezetője elmondta, mit jelent, ha valakit nyitott mellkassal szállítanak.
Korábban a témában:

Nem befolyásolta az Országos Kardiológiai Intézetben meghalt kislány állapotát, hogy egy másik létesítménybe kellett átvinni CT-vizsgálatra – ezt az intézet főigazgatója mondta az MTI-nek.

Egy hete kapott széles nyilvánosságot, hogy a legbonyolultabb szívműtéteket végző egészségügyi létesítményben sem CT, sem MR berendezés nincs, emiatt egy súlyos állapotú kislányt nyitott mellkassal szállítottak másik kórházba, hogy elvégezhessék a szükséges vizsgálatot.

A főigazgató, Ofner Péter elmondta: a 12 éves kislány súlyos szívfejlődési rendellenességgel született, az elmúlt években tíz alkalommal végeztek életmentő szívsebészeti beavatkozást nála, részben Budapesten és Münchenben.

A gyermek utolsó műtétjét a kardiológiai intézetben végezték, ekkor már igen súlyos keringési állapotban volt. A főigazgató szerint komplikált beavatkozást végeztek, de a gyermek nem lett tőle jobban, a keringési elégtelenség fokozódott, így műszívkezelést kapott és lélegeztetni kellett. Az igen nagy vérzés miatt a mellkast nem zárták vissza.

Ofner Péter hangsúlyozta: a „nyitott mellkas” orvosi terminológia, nem szó szerint értendő. A bőrt összevarrják, de a további esetleges műtétek miatt a csontos vázrendszert nem kapcsolják össze.

A műtétet követő 16. napon a vérzés mellett idegrendszeri tünetek is jelentkeztek, ezért a neurológiai konzílium koponya CT-re rendelte a gyereket, amelyet a szomszédos Heim Pál Gyermekkórházban végeztek el. A főigazgató szerint sem a szállítás alatt, sem azt követően nem történt szövődmény, a súlyos állapotban lévő betegek CT-be való eljuttatása rutin orvosi feladat, amelyre a kardiológiai intézet fel van készülve.

A vizsgálat eredménye megállapította, hogy a kislány súlyos roncsoló agyvérzést kapott, amely miatt a műszívkezelést nem tudták folytatni. Abba kellett hagyni a véralvadásgátló-kezelést is, és ebben az állapotban a gyermek a saját keringésére nem tudott támaszkodni, így június 29-én meghalt.

A főigazgató kifejtette: a CT-vizsgálat abban segítette az orvosokat, hogy kiderült, a műszívkezelés sem fenntartható. „Egy olyan zsákutcába kerültünk, amely végül is a gyermek halálát okozta”, a kislányt keringéstámogató eszközökkel sem tudták életben tartani – mondta Ofner Péter. Hozzátette, a gyerek abban az esetben kerülhetett volna fel a szívtranszplantációs listára, ha stabilizálni tudták volna az állapotát műszívkezeléssel.

Ofner Péter szerint a gyermek állapotát, sorsát nem befolyásolta, hogy a kardiológiai intézetben van-e CT-berendezés vagy nincs. Megjegyezte, hogy Budapesten több pavilon rendszerű kórház működik, ahol szintén meg kell oldani a betegek CT-vizsgálatra történő szállítását. Elmondta azonban azt is, hogy idén az intézet rendelkezésére fog állni az az összeg, amelyből CT-berendezést tud vásárolni. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.