Belföld

Főigazgató: a CT sem mentette volna meg a 12 éves kislány életét

Az Országos Kardiológiai Intézet vezetője elmondta, mit jelent, ha valakit nyitott mellkassal szállítanak.

Nem befolyásolta az Országos Kardiológiai Intézetben meghalt kislány állapotát, hogy egy másik létesítménybe kellett átvinni CT-vizsgálatra – ezt az intézet főigazgatója mondta az MTI-nek.

Egy hete kapott széles nyilvánosságot, hogy a legbonyolultabb szívműtéteket végző egészségügyi létesítményben sem CT, sem MR berendezés nincs, emiatt egy súlyos állapotú kislányt nyitott mellkassal szállítottak másik kórházba, hogy elvégezhessék a szükséges vizsgálatot.

A főigazgató, Ofner Péter elmondta: a 12 éves kislány súlyos szívfejlődési rendellenességgel született, az elmúlt években tíz alkalommal végeztek életmentő szívsebészeti beavatkozást nála, részben Budapesten és Münchenben.

A gyermek utolsó műtétjét a kardiológiai intézetben végezték, ekkor már igen súlyos keringési állapotban volt. A főigazgató szerint komplikált beavatkozást végeztek, de a gyermek nem lett tőle jobban, a keringési elégtelenség fokozódott, így műszívkezelést kapott és lélegeztetni kellett. Az igen nagy vérzés miatt a mellkast nem zárták vissza.

Ofner Péter hangsúlyozta: a „nyitott mellkas” orvosi terminológia, nem szó szerint értendő. A bőrt összevarrják, de a további esetleges műtétek miatt a csontos vázrendszert nem kapcsolják össze.

A műtétet követő 16. napon a vérzés mellett idegrendszeri tünetek is jelentkeztek, ezért a neurológiai konzílium koponya CT-re rendelte a gyereket, amelyet a szomszédos Heim Pál Gyermekkórházban végeztek el. A főigazgató szerint sem a szállítás alatt, sem azt követően nem történt szövődmény, a súlyos állapotban lévő betegek CT-be való eljuttatása rutin orvosi feladat, amelyre a kardiológiai intézet fel van készülve.

A vizsgálat eredménye megállapította, hogy a kislány súlyos roncsoló agyvérzést kapott, amely miatt a műszívkezelést nem tudták folytatni. Abba kellett hagyni a véralvadásgátló-kezelést is, és ebben az állapotban a gyermek a saját keringésére nem tudott támaszkodni, így június 29-én meghalt.

A főigazgató kifejtette: a CT-vizsgálat abban segítette az orvosokat, hogy kiderült, a műszívkezelés sem fenntartható. „Egy olyan zsákutcába kerültünk, amely végül is a gyermek halálát okozta”, a kislányt keringéstámogató eszközökkel sem tudták életben tartani – mondta Ofner Péter. Hozzátette, a gyerek abban az esetben kerülhetett volna fel a szívtranszplantációs listára, ha stabilizálni tudták volna az állapotát műszívkezeléssel.

Ofner Péter szerint a gyermek állapotát, sorsát nem befolyásolta, hogy a kardiológiai intézetben van-e CT-berendezés vagy nincs. Megjegyezte, hogy Budapesten több pavilon rendszerű kórház működik, ahol szintén meg kell oldani a betegek CT-vizsgálatra történő szállítását. Elmondta azonban azt is, hogy idén az intézet rendelkezésére fog állni az az összeg, amelyből CT-berendezést tud vásárolni. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik