Belföld

Karácsony: Orbántól már sajátjai is nagyon félnek

106 "igaz ember" kell csak és a rezsim megbuktatható - mondta a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Jövőre, egy esetleges újabb kétharmad után, Orbán célkeresztbe veszi az önkormányzatokat és a fővárost – mondta Karácsony Gergely a Hír Tv-ben. Zugló polgármestere szerint sok fideszes kollégája ezért nagyon tart az újabb kétharmadtól. Szerinte feleslegesen.

Én ezt nem a kisujjamból szopom, nekem ezt fideszes politikusok mondják, hogy ha itt Orbán nyer, és újra kétharmad van, akkor mi kerül a célkeresztbe? Két dolog, amit nagyon utál a miniszterelnök: az önkormányzatok és Budapest. És a kettőnek a közös halmaza az a budapesti önkormányzat. (…) Ezt mindenki érzi. A fideszes polgármesterek, amennyire látom Budapesten, ettől mindenképpen nagyon félnek, de hát Orbán Viktor nagyon messze lesz a kétharmadtól.

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt reméli, hogy a Fidesz az abszolút többségtől is messze lesz, de a kormány elleni érvek közé az önkormányzatok helyzetét is be kell tenni. Zuglóban ő is küzd az elemekkel, hogy amiben hisz, abból minél többet megvalósítson, de szociális területen nehéz a helyzet, miután az önkormányzatokat a segélyezés terén két éve magára hagyta az állam,

és azt mondta nekik, hogy azt csináltok, amit akartok a ti pénzetekből, ha van.

Márpedig bizonyos szempontból minden pénz kérdése, és a szociális ellátás sem csak segélyeket jelent, hiszen a szegénység egyik „fő harci területe az a lakhatás” és a szociális bérlakások kiadása terén Zuglóban is vannak elmaradások.

A megoldás egy olyan rendszert lenne, amely a kormány intézkedéseivel szemben nem a gazdagokat támogatja, hanem a valóban a szegényeket. 

Magyarországon változásra van szükség, és a változást olyan ember tudja hozni leginkább, aki nemcsak az elmúlt hét évben volt ellenzékben, hanem az egész huszonhét évünknek a jogos kritikusa.

A Párbeszéd társelnöke megerősítette, a háttérben tárgyalnak az ellenzéki pártok az esetleges együttműködésről, de ezek főleg arról szólnak, „kiből mi lesz, és hol indul”.

Ha egy normális országban élnénk, akkor a pártok az önkormányzatiságról, az oktatásról és a társadalompolitikáról beszélgetnének. Ehhez képest vagy nem beszélgetnek, vagy ha beszélgetnek, akkor ilyen hardcore politikai kérdésekről, hogy kiből mi lesz, hol indul. Ebből is látszik, hogy nem normális országban élünk.

Karácsony azt mondta, pártjának 56 „felkent” jelöltje van, őszre pedig teljes lesz a lista, de szívesen támogatná más pártok jelöltjeit vagy civileket is, ha azok alkalmasabbak feladatra. A lényeg, hogy összejöjjön „106 igaz ember”. Korábban ezzel érvelt a legnépszerűbb ellenzéki politikus nyílt levelében, amit a demokratikus ellenzék pártjainak küldött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik