Belföld

106 igaz emberrel megdönthető az Orbán-rezsim

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 04. 06. 15:35

Itt a recept.

Nyílt levelet küldött a demokratikus ellenzék pártjainak a PM társelnöke. Karácsony Gergely szerint az Orbán-rendszer leépülése elindult, a rezsim megdönthető, demokratikusan, választásokon.

Az időközi választások eredményei jól mutatják, hogy a Fidesz hatalma repedezik; egyre többen mondják ki, hogy változást akarnak! Ugyanakkor jól ismerjük Orbánék ragaszkodását a hatalomhoz, és tudjuk, hogy nem átallják úgy manipulálni a demokratikus intézményeket, hogy a pálya erősen feléjük lejtsen. Ez tükröződik abban is, ahogyan a Fidesz testre szabta magának a választási rendszert: eltörölte a több fordulós választást, pártérdeke szerint átrajzolta a választói körzeteket, felülsúlyozta a fideszes voksokat, a győzteskompenzációval fokozta a rendszer aránytalanságát.

Ennek következményeként a demokratikus erőknek csak akkor van esélyük a Fidesz legyőzésére, ha egységesen lépnek fel, nagyszámú új szavazóval bővítik táborukat. Ennek a kettős követelménynek is meg lehet felelni, ha mindenhol megtalálják a legversenyképesebb jelölteket

– azt a 106 igaz embert, akinek a legnagyobb esélye van arra, hogy legyőzze Orbán helyi hűbéresét. 

A jelöltek mellett a meglévőnél nagyobb támogatói kört kell mozgósítani. Fel kell rázni az embereket, vissza kell adni a hitüket, hogy a korrupt rezsim megdönthető – írta az ellenzéki politikus, elismerve, ehhez sok minden kell.

Kell hit és erő, bátorság és kitartás, lendület és kreativitás.  Továbbá az is elengedhetetlen, hogy képesek legyünk az újításra, képesek legyünk a rossz beidegződések hátrahagyására, a már kudarcot vallott módszerek lecserélésére.

Karácsony Gergely a dunaújvárosi időközi választás kapcsán elkeserítőnek nevezte, hogy még a korábban együtt induló pártok sem képesek megegyezni a jelöltről, inkább a másik kigolyózását választják, mintsem a kiegyezést, amely pedig lehetővé tenné a fideszes jelölt legyőzését.

Ez tragikus.

A 2014-es választási kudarc tanulsága, hogy a biztos vereséggel egyenlő, ha a pártelitek “az embereket kizárva kicentizik, melyik párt jelöltje hol indulhat”. Karácsony szerint egy vezető rátermettségét az bizonyítja, hogy nem követi el kétszer ugyanazt a ballépést, képes tanulni hibáiból. Ő bízik benne, hogy mindegyik párt vezetője képes leszűrni a tanulságokat, nyitni az új gondolatok felé.

A megoldás az előválasztás

Az előválasztás által lehetővé válik, hogy egy igazságos, demokratikus versenyben kerüljön kiválasztásra a legesélyesebb jelölt. Nincs alkudozás, nincs háttérben való pacsizás – minden nyíltan és átláthatóan történik. Az előválasztás emellett kitárja a demokratikus részvétel kapuját, és lehetővé teszi a választópolgárok széles rétegei számára, hogy ők maguk döntsék el, ki vegye fel a kesztyűt Orbán Viktor helytartóival szemben; kit tartanak legesélyesebbnek arra, hogy a nevükben is megvívja a csatát az orbáni rezsim felszámolásáért.

Karácsony szerint ez az egyetlen eszköz, amely lehetővé teszi a demokratikus versenyt, miközben bevonja, felrázza, érdekeltté teszi és mobilizálja az ellenzéki szavazókat. A Párbeszéd Magyarország nevében ezért a társelnök arra kéri a demokratikus ellenzéki pártok vezetőit, hogy a dunaújvárosi időközi választás előtt a helyben élő, változást akaró emberek dönthessék el, ki legyen a demokratikus ellenzék jelöltje.

Így nem csak a dunaújvárosi önsorsrontó helyzetet tudnánk megváltoztatni, de fontos tapasztalatokat szereznék az előválasztás működésével és országos alkalmazhatóságával kapcsolatban is.

Karácsony Gergely egyértelműnek tartja, hogy Orbán Viktor leváltásához, egy demokratikus rendszerváltáshoz a jelen választási rendszerben csak egy demokratikus előválasztáson át vezet az út. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.