Belföld

Kazah juhtenyésztés: nem bűn a plagizálás

A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, megszüntette a nyomozást.

Szigetvári Viktor és Juhász Péter, az Együtt politikusai, valamint Sallai Róbert Benedek, az LMP parlamenti képviselője jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt tett feljelentést.

Milliókból tanulmányozta a szaktárca a kazah juhtenyésztést
Összesen 40 milliót költöttek 5 tanulmányra, amelyek fókuszában többek között a kazah talajművelés, juhtenyésztés és állattenyésztés áll.

A Földművelésügyi Minisztérium nyolcmillió forintot fizetett egy tanulmányért, amelynek csaknem a felét forrásmegjelölés nélkül emelték át egy, az interneten ingyen elérhető könyvből.

A minisztérium egy olyan cégnek fizetett, amely Fazekas miniszter barátjáé. A Hír Tv szerint a rendőrség megállapította, hogy a minisztériumban valaki mulasztott, de nem történt bűncselekmény, ezért megszüntette a nyomozást. Fazekas Sándor azt mondta, egyelőre senkit nem vonnak felelősségre, mert még tart egy polgári jogi per,

annak a lezárulta után lehet majd megítélni ezt a tanulmány-ügyet. Várjuk meg, amíg a bíróság dönt.

A miniszter azt mondta, természetesen tanulmányozza az ügyet, de csak a bírósági eljárás után tudja megítélni, van-e valakinek felelőssége.

Korábban az is kiderült, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ csaknem 8 milliót fizetett egy 11 nap alatt megírt, a Rizstermesztés lehetőségei Kazahsztánban című tanulmányért. A Földművelésügyi Minisztérium azzal magyarázta a hasonló tanulmányok szükségességét, hogy tavaly 50 százalékkal nőtt a magyar agrárexport, a kazahok pedig számítanak a magyar szakértelemre. 

Fazekas Sándor kedden egy könyvbemutatón is arról beszélt, hogy jelentős az érdeklődés a magyar agrárkutatási eredmények iránt, Közép-Ázsiában is keresik az új magyar búzafajtákat, amelyeket a magyar kutatók a megváltozott klimatikus viszonyok miatt fejlesztettek ki. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Intézetet (NAIK) azért hozták létre, hogy segítse a magyar agrárium versenyképességét, aminek – a miniszter szerint – egyre jobban megfelel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik