Belföld

A lengyel Malév járatot indít Budapestről New Yorkba

A magyar és a lengyel kormány szoros együttműködése is kellett ehhez.

Több amerikai nagyvárosba is indítana Budapestről járatokat a lengyel nemzeti légitársaság, a LOT – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint a lengyelek egy korábbi döntés miatt egyébként is kénytelenek előremenekülni: nyolc Boeing 787 Dreamlinert rendeltek, de az interkontinentális járatokra alkalmas gépek kapacitását csak nehezen tudják lekötni. A Budapest Airport pedig azóta szeretne közvetlen tengerentúli járatokat indítani, hogy a Malév 2012-es csődje után, az átszállási lehetőségek megszűnése miatt az amerikai Delta, illetve az American Airlines leállította járatait.

A Budapest-New York járatot hivatalosan pénteken jelenti be a LOT Dreamlinerével érkező Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külügyminiszter. Úgy tudni, a magyar és lengyel kormány szoros együttműködése is kellett a lengyel légitársaság piacszerzéséhez, de ezzel a Budapest Airport is jól járhat, a heti öt-hét New York-i járatra ugyanis Ferihegyen készítik fel a gépet, és naponta több mint ötszázzal nőhet a repülőtéren megforduló utasok száma.

A többségi tulajdonú LOT korábban hasonló helyzetben volt, mint a csődbe ment Malév, de a lengyel állam megmentette a vállalatot, amely az elmúlt években stabilan nyereséges is volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik