Belföld

Még a 11 éves kislányoknak is beszólogatnak az utcán

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 06. 27. 21:36

Magyar nők millióinak keseríti meg az életét az alpári utcai zaklatás, akciót hirdettek ellene.
Korábban a témában:

Egy nap alatt ötszáznál több magyar nő osztotta meg azokat az alpárian obszcén mondatokat, amelyekkel nyilvánosan zaklatták őket. A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene közösség akciót indított, melynek keretében a zaklató mondatokat színészek közreműködésével felveszik, a hanganyagból pedig videoklipet készítenek, amelyen bárki szerepelhet, aki az ebből az alkalomból szerveződő felvonuláson részt vesz.

Az akció keretében a nők kommentekben és üzenetekben küldték el a közösségnek a mondatok mellett történeteiket, mindennaposnak számító, sokszor félelemkeltő, de szinte mindig végtelenül megalázó tapasztalataikat. A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene azt írja közleményében: a trágár beszólások, a kéretlen, sokszor brutálisan agresszív, olykor egyenesen fenyegető vagy fenyegetésbe forduló szexuális ajánlatok magyar nők millióinak keserítik meg az életét nap mint nap.

A legtöbben félelemről, pánikról, megalázottságról és tehetetlenségről számolnak be. Jogosan tartanak a fizikai agressziótól is, hiszen tudják, tapasztalták, hogy a „catcalling” (jellemzően nőkre tett, szexuális tartalmú utcai beszólás) nem ritkán elfajulhat.

Egybecsengő tapasztalat, hogy a fül- és szemtanúk közül a legritkábban lép közbe bárki is, sőt, az áldozathibáztatás sem ritka. Az ilyen tapasztalatok egy életre traumatizálhatják az áldozatot, ráadásul az érintettek köre döbbenetes módon a 11-12 éves korosztálynál kezdődik. Hogy a trauma meddig tarthat, jól mutatja, hogy hetven fölötti olvasók is megírták, hogy még ma is élénken, szó szerint tudják idézni, miket kaptak és összerándul a gyomruk, ha eszükbe jut, ifjabb éveikben mit kellett elviselniük.

Az akció üzenete és célja az, hogy azt a jelenséget, amely széles tömegeket érintően alkalmas a megbotránkozásra és félelemkeltésre, a törvény éppúgy szankcionálja, mint ahogyan a társadalomnak kellene. Akár az egyszeri, utcai szexuális zaklatás is legyen büntetőjogi kategória.

A felhívás és a tapasztalatok itt érhetők el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.