Belföld

Egyre rejtélyesebb Magomed, a csecsen ügye

Érvényes tartózkodási engedély híján is vígan él Budapesten.

Magomed Daszajev egy segway-kölcsönző vállalkozásnál dolgozik, a Magyar Nemzet szerint gyakran maga viszi körbe a turistákat a kétkerekű járműveken az V. kerületben. A Komáromy Gergőt a Szabadság téri szovjet emlékmű befestékezése miatt nyilvános bocsánatkérésre felszólító csecsen nem aggódik.

Nem aggasztja, hogy több vizsgálat is folyik ellene, az sem zavarja, hogy két és fél éve nincs érvényes tartózkodási engedélye, és semmilyen állampolgársága. Azt mondta, néhány hete új igénylést nyújtott be a bevándorlási hatóságnak, most az eredményre vár.

Egy bevándorlási ügyekben jártas jogász szerint tartózkodási engedély híján idegenrendészeti őrizetben lenne a csecsen férfi helye, akinek a szabad mozgását is legfeljebb egy magyar házastárs legalizálhatná. A jogász szerint furcsa, ha ennek tisztázásáig bárki szabadon maradhat, márpedig Daszajev szerint őt nem vitték fogdába.

A Belügyminisztérium nem válaszolt arra a kérdésre, hol tart az Orbán Viktor felszólítására két hónapja elindított vizsgálat, de a nemzetbiztonsági bizottság ülésén kiderült, Daszajevet kapcsolatai miatt az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is megfigyeli. Mirkóczki Ádám, a parlamenti testület jobbikos tagja a csecsen kapcsolatait firtató kérdésre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy orosz titkosszolgálati kapcsolatokat tárt fel az AH.

Daszajev arra számít, hogy a Komáromy Gergő lehetséges kényszerítése miatt “ismeretlen tettes” ellen indult eljárást megszüntethetik. A csecsen férfit meghallgatásáról a lap hiába kérdezte a BRFK-t, így nem tudni, tanúként vagy gyanúsítottként kérdezték-e ki a csecsent, akinek Komáromy korábban hiába javasolta, hogy készítsék el a bocsánatkérős videó fordítottját, amelyben a ő kér elnézést a magyarok megrémítéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik