Belföld

A tolmácsokon osztoznak a halálkamionos tárgyaláson

Megírtuk korábban, szerdán kezdődött a 71 ember halálát okozó bűnszervezet tagjainak tárgyalása a Kecskeméti Törvényszéken. Az elsőrendű vádlott afgán, a vád szerint ő szervezte és irányította a csoportot. A hvg.hu szerint nyilatkoznia kellett, elfogadja-e és érti-e a pastu tolmácsot.

Azt mondta, újat szeretne, jelezte az ügyvédnek, sok pastu nyelvjárás van, így nem érti tökéletesen a tolmácsolást, és le is vette a fülhallgatót a fejéről.

A fordító visszautasította a vádlott szavait, kikérte magának, hogy nem lehet érteni a szavait.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség embercsempészés és más bűncselekmények miatt emelt vádat 1 afgán, 9 bolgár, illetve 1 bolgár és libanoni, kettős állampolgárságú férfi ellen május elején. A bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva. 2015 júniusától napi rendszerességgel csempésztek embereket Németországba és Ausztriába. Két éve, 2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek az indulástól számított három órán belül, még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt.

A bűnszervezet tagjai már másnap hajnalban ismét 67 migránst zsúfoltak be egy szintén zárt hűtőkocsiba Mórahalom közelében, őket az ausztriai Gálosig (Gols) vitték. A bezárt emberek ebben ez esetben azonban ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így senki sem halt meg.

A kiemelt jelentőségű bűnügy valamennyi vádlottját bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják. Négy vádlottnak ezen kívül különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt is felelnie kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik