Belföld

Sikeres a Modern Vállalkozások Programja – egyre több cég szeretne digitálisan működni

Sikeres a Modern Vállalkozások Programja – egyre több cég szeretne digitálisan működni

A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének fokozása érdekében 2016 elején indult el a Modern Vállalkozások Programja elnevezésű projekt.

A program célkitűzése az volt, hogy a vállalkozásokat új, korszerű informatikai alkalmazások használatára ösztönözze, ezzel növelje hatékonyságukat és produktivitásukat. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara másfél év alatt 3000 kis-és középvállalkozást kívánt elérni.

Az eredmények magukért beszélnek. A tervezett 3 000 vállalkozás helyett közel 10 000 vidéki kkv-t sikerült elérni. Több mint 4 700 sikeres helyszíni üzleti, informatikai átvilágítás és tanácsadás történt meg, s meghaladta a 3 500-at azon mikro, kis- és középvállalkozások száma, melyek megkapták a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést. A kkv-k a minősítéssel plusz 5% vissza nem térítendő többlettámogatást vehetnek igénybe a 48,2 milliárd forint keretösszegű, digitális eszköz- és szolgáltatásfejlesztését biztosító GINOP-3.2.2 informatikai pályázatban is.

 

Kiépült egy országos, 29 főből álló tanácsadói hálózat, melynek feladata, hogy díjmentesen átvizsgálja a cégeket, és cégreszabott javaslatokat tegyen a digitális fejlesztési lehetőségekre. Olyan hardver eszközök, szoftverek vagy módszerek meghonosítását szorgalmazták, amelyek kiváltják a hagyományos papír alapú feladatvégzést, vagy a meglévő, korszerűtlenné vált informatikai megoldások cseréjét eredményezik. A programhoz csatlakozott, több mint 400 minősített, informatikai szállító által az érdeklődő vállalkozások számára kedvezményesen kínált alkalmazások száma meghaladja az 1100-at.

A kkv-k hasznos információkkal gazdagodhattak a kifejezetten számukra létrehozott szemléletformáló tudástár segítségével. A digitalizáció szükségességének népszerűsítésére az országban 127 helyen információs napokat szerveztek. A projekt célkitűzése a kkv-k megszólítása, elérése volt. A rendezvényeinken elhangzott közel 500 előadás és a  kollégák által nyújtott tanácsadás révén sikerült az egy fős cégektől a középvállalkozásokig bezárólag megszólítani a vállalkozásokat.

A sikerre való tekintettel a Modern Vállalkozások Programja folytatódik, erről a hetekben jelent meg kormányhatározat. A projekt további két évig, 2019. júliusáig segítheti a vidéki vállalkozásokat A második szakaszban a projekt egyik új fókusza lesz az Ipar 4.0-val kapcsolatos kkv tudásbővítés, az ipari digitalizáció a nagy cégek beszállítói láncaira is jelentős hatást gyakorolhat, hiszen aki nem tudja adaptálni az új termelési környezettel kapcsolatos elvárásokat az elveszítheti pozícióját. Az Ipar 4.0 technológiákkal kapcsolatban még sokszor tájékozatlanok a cégek, ebben is segíteni fogunk a kkv döntéshozóknak.

Az  Európai Unió általános adatvédelmi rendelete az elkövetkezendő időszakban rendkívüli terhet ró a hazai vállalkozásokra is. Ennek megismerése és az erre való felkészülésben is segítséget nyújtanak majd programban közreműködő tanácsadók.

Átalakul a rendezvények struktúrája is. Az ősszel kezdődő rendezvénysorozat keretében ágazat-specifikus rendezvényekkel, tematikus műhelymunkákkal készülnek a program szervezői, így lesz autóipari, építőipari, kereskedelmi országos rendezvény. A Modern Vállalkozások Programja többek között együttműködik a Google Digital Workshop programjával is. Továbbá bővülni fog a Modern Vállalkozások Programjának honlapján elérhető szolgáltatások köre, melynek keretében a GINOP-3.2.2 pályázathoz kapcsolódóan pályázati előminősítő funkció kerül kialakításra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik