Belföld
Budapest, 2017. június 12.
Kormánytisztviselők számára rendezett véradás az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2017. június 12-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Uniós milliókból oktatták, hogyan kell motiválni, erre kevesebb lett a véradó

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 06. 15. 15:43

Az egészségügy valódi fejlesztése helyett az egészségügyeseknek tartott blőd tanfolyamokra ment el rengeteg pénz az elmúlt években.

A magyar egészségügy haldoklik, ezt mindenki a saját bőrén érezheti, ezért az ellopott pénz ezen a területen hiányzik talán legjobban – mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, aki átnézte a „szolgáltatásfejlesztése érdekében” képzési programokon kiosztott uniós milliárdok pályázatait.

A 9 milliárd forintos keret elvileg olyan hangzatos célokat szolgált, mint

 • az egészségügyi ágazatban fennálló humánerőforrás-krízis helyzet kezelése,
 • hogy megfelelő mennyiségű és minőségű humánerőforrás javítsa az egészségügyi ellátás színvonalát,
 • javuljon az egyén egészségügyi állapota, aminek köszönhetően javulnak az egyén foglalkoztatási esélyei a munkaerőpiacon.
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A valóság ehelyett az volt, hogy számos közbeszerzést „ostobábbnál-ostobább kamu célokkal írtak ki horribilis összegekért”. Hadházy összegyűjtött egy nagyobb csokrot a felesleges tenderekből, amelyek közül az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozói számára kiírt abszurd és tragikomikus pályázatát emelte ki.

A projekt összesen 47 millió forintba került, két részből állt, mindkét esetben egyetlen érvényes ajánlatból „választották ” ki a nyertest.  Az első részben 39 millió forintért 480 embert „képeztek”, összesen 30 csoportban, csoportonként 6 napon.

A nyertes cég ezért 216 ezer forintot kapott naponta. A másik képző viszont még ennél is jobb üzletet csinált: napi 500 ezer forintot számolhatott el.

Az Országos Vérellátó Szolgálat orvosai a projektmenedzsment, az intézményi kontrolling, valamint a stratégiai tervezés és folyamatmenedzsment témakörben kapták bizonyára elengedhetetlenül szükséges információkat. A vérellátó szolgálat nővérkéinek képzése miatt azonban Hadházynak már szava sem volt.

Az uniós 38 millióból az asszertivitás és a konfliktuskezelés készségfejlesztése tárgykörben képezték a szakdolgozókat. A hivatalos megfogalmazás szerint a képzés célja az volt, hogy a szakdolgozók saját személyiségük megismerésén keresztül megtanuljanak hatékonyabban kommunikálni a donorokkal, a munkatársakkal, a vérkészítményeket felhasználó intézmények, szervező partnerek munkatársaival. Megtanulják mások károsítása nélkül saját igényeiket érvényre juttatni. Ennek keretében szükséges a dolgozók kommunikációs készségeinek tudatos használatára irányuló fejlesztés, az érzelmek tudatos kezelésének fejlesztése, az önérvényesítő képesség erősítése és az egyedi probléma-megoldási módszerek kialakítására irányuló készség kialakítása a pályázat szerint.

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A véradásra érkező polgárokkal foglalatoskodó dolgozók képzése az alábbi témaköröket tartalmazta:

 • kiégés fogalma,
 • kommunikációs stílusok,
 • konfliktuskezelés,
 • motiváció,
 • stressz kezelési technikák,
 • beszélgetés indítása,
 • beszélgetés fenntartása,
 • kérdezési technikák,
 • aktív meghallgatás,
 • telefonos kommunikáció,
 • verbális, nem verbális kommunikáció,
 • csapat-fejlesztés.

Az LMP-s politikus szerint ebből a pénzből piaci áron egy nagyon komoly, körülbelül 1000 darabos, véradásra buzdító plakátkampányt lehetett volna szervezni, amire szükség is van, mert

a véradások száma 450 ezerről 400 ezerre esett vissza.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.