Belföld
gyorséttermi kaja (gyorsétterem, )

Milliárdokat ettünk meg tavaly a legnagyobb gyorsétterem-láncokban

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 06. 13. 11:00

Korábban a témában:

A napi.hu összeállítása szerint tavaly a három nagy hazai gyorsétteremlánc, a KFC és a Pizza Hut franchise-jogait bíró Amrest Vendéglátó Kft., a Burger King hazai anyacége, a Fusion Befektetési Zrt. és a McDonald’s Magyarország Kft. is panaszkodott a munkaerőhiányra.

Bár a McDonald’s Budapesten és Nyugat- Magyarországon ingyenes lakhatással toboroz munkavállalókat, állományi létszáma az előző évi 1278 főről 1261-re csökkent. Teljes bérköltsége viszont nőtt: míg 2015-ben 3,33 milliárd forintot fizettek több embernek, addig ez a múlt évben 3,72 milliárd forintra emelkedett. A cég nettó árbevétele közel 600 millió forinttal, mintegy 2,3 százalékkal nőtt. Az adózott eredmény viszont két és félszeresére nőtt, 692,1 millióról 1,7 milliárdra.

Jó évet zárt a Kentucky Fried Chicken (KFC) és a Pizza Hut hazai láncait fenntartó AmRest Kft-nek is, amelynek nettó árbevétele közel 30 százalékkal nőtt, tavaly elérte a 13,4 milliárd forintot. Az adózott eredmény az előző évi 541,2 millióról 1,2 milliárdra nőtt.

Az AmRestnek 651 helyett már 802 alkalmazottja van. Részben emiatt, részben a béremelések miatt az éves bérköltség több mint 700 millió forinttal nőtt az előző évhez képest, már elérte 2,83 milliárd forintot.

A Burger King nem volt annyira király

A három nagy gyorsétterem-lánc közül a Burger King tulajdonosa, a Fusion Befektetési Zrt. tudhatja maga mögött a legrosszabb évet. Az országban 35 éttermet és 2 kávézót üzemeltető cég nettó árbevétele ugyan 1 milliárd forinttal 10 milliárdra nőtt, de adózott eredménye a 2015-ös alig több mint 80 százalékára esett vissza: 547,9 millió helyett csak 445,2 millió forint volt a profit, osztalékot sem vettek fel.

A cég teljesítményére viszont magyarázatot adhat, hogy a vállalkozásból kiszervezték az ingatlanhasznosítással foglalkozó Fusion Real Estate Kft.-t még 2015 végén. Vagyis a tavalyi volt az első év, hogy a két cég különvált.

Tavaly új éttermet is nyitott a Burger King, ez pedig azzal járt, hogy nőtt a dolgozói létszáma. Az előző évi 182 főről 207-re emelkedett a statisztikai személyi állomány. A cég éves bérköltsége pedig 758,5 millió forintot tett ki, ami mintegy 130 millió forinttal haladja meg az előző évit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.