Belföld

Már most bejelentették jövő évi béremelési igényüket a szakszervezetek

A szokatlanul korai időpontot azzal indokolják, hogy a munkáltatóknak legyen idejük a forrás előteremtésére.

Országszerte egyszerre tíz közlekedési vállalatnál, köztük a BKV-nál is bejelentették a szakszervezetek, hogy jövőre egységesen 15 százalékos béremelésre van igényük – ezt az akciót összefogó Városi Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége jelentette be. A szervezet szerint csak így kaphatják meg már a jövő év elején a béremelést a dolgozók.

Mint azt közölték, a tapasztalat szerint legalább hat hónapig tart, míg a munkálatok engedélyt kapnak a tulajdonos önkormányzattól, hogy érdemi bértárgyalást folytassanak az érdekképviseletekkel. Így már az idei bértárgyalások során elhatározták, hogy jövő évi béremelési igényüket szokatlanul korán jelentsék be, és felkérjék a munkáltatókat, hogy kezdjék meg ők is a szokásosnál korábban a szükséges forrás előteremtését.

Az önkormányzati tulajdonú cégeknek ősszel el kell készíteniük jövő évi üzleti tervüket, ennek elvileg már tartalmaznia kell a béremelés költségeit is – áll a közleményben. A munkáltatóknak küldött levelükben a szakszervezetek jelezték: megfelelő, időben eldöntött béremelés nélkül nem fogják tudni megállítani a felgyorsult munkaerő-elvándorlást. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik