Belföld

Keresztényüldözési szakhatóság lett Balog Zoltán

A helyettes államtitkárság döntheti majd el, hogy a menedékkérők közül ki az üldözött keresztény.

Keresztényüldözési szakhatóság lett Balog Zoltán a Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányrendelet szerint – írja az Átlátszó jogászainak blogja, az Így írnánk mi.

Egészen pontosan arról van szó, hogy a menedékjogi törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet akként módosították, hogy ha a menedékkérő a kérelme okaként a keresztényüldözésre hivatkozik, akkor ezen ok vizsgálatára az emberi erőforrások miniszterét jelölik ki. A gyakorlatban ez nyilván a minisztériumon belül működő keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság szakhatósági jogkörét jelenti.

A cikkben megjegyzik: nem mindennapi megoldás, hogy a humanitárius segítségnyújtásra és az üldözött közösségekkel való kapcsolattartásra létrejött helyettes államtitkárság maga dönti el, ki az üldözött keresztény a menedékkérők közül. Ez a feladat ugyanis pártatlanságot és joghoz kötöttséget feltételezne. Kitérnek arra is, hogy ha az intézkedéssel kedvezőbb elbírálást biztosítanának a háborús övezetekből érkező keresztényeknek, nagyon rosszul veszi ki magát, hogy a kormány jogszabályban is alátámasztva vallási feltételt szab.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik