Fekete-Győr: Az MSZP-t a Fidesz pénzeli

Így sem megbízni nem tud bennük, sem összefogni nem tud velük a Momentum elnöke. Szerinte Orbán nem menekülhet előle. Az Andorra elleni vereséget pedig nemzeti sporttragédiának tartja.

Fekete-Győr András, Momentum elnöke a VIII. kerületben tartott fórumot. Azzal kezdte, hogy az olimpiaellenes aláírásgyűjtésük megmutatta, hogy van remény.

Lehet ezt szexin is csinálni.

Azóta pedig a párt tagjai megállás nélkül járják az országot, hogy felmérjék, milyen állapotban van az ország. Mára nagyjából 1700 tagjuk és száz alapszervezet-képződményük van. Hangsúlyozta, a Momentum nem egy budapesti párt: “Budapest az semmi, az csak egy város, nem elég itt nyerni.” Érdekes, hogy legutóbbi fórumán Gyurcsány Ferenc is utalt rá, a fővárosban győzni fog az ellenzék 2018-ban, Fekete-Győr is így látja.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A politikus azt tapasztalja, hogy “ez a kormány hiába szemezget Putyinnal és Erdogannal, az ország Európa-párti.” Ráadásul nagyon sokat köszönhetünk az uniós pénzeknek, még akkor is – mondta –, ha annak jelentős részét ellopták. Szerinte ezzel együtt a kormány a jövőnket is ellopta, amivel minden magyarnak szégyenérzetet okozott.

Le kell váltanunk őket is és az ellenzéket is. Volt három évtizedük bizonyítani, de nem csináltak semmit. Magyarország újra Kádár-kori tüneteket produkál.

2018-ra a Momentum elnöke ezért nemcsak a kormány leváltását, hanem a rendszerváltás befejezését is ígérte.

Kérdésre válaszolva Fekete-Győr elmondta, a kormányváltást nem más pártokkal foglalkozva képzelik el, szerinte pártjának az emberekkel kell törődnie, a közelgő politikai uborkaszezon még jól is jön nekik, így tudnak a hálózatosodásra koncentrálni. A stratégiájukról annyit árult el, hogy erősen támaszkodnak majd a Facebookra és az aktivistákra, valamint különféle szamizdat kiadványokkal is készülnek a kampányidőszakra.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Szerinte az ősztől a Fidesz és a Jobbik szétszedi egymást, politikai mocsok és sötétség költözik majd Magyarországra. “Nekünk lesz a dolgunk, hogy elhozzuk a fényt.” Egy dolgot azonban nagyon vár, a kampány alatt szívesen vitázna Orbán Viktorral: “Ha sikeresek leszünk, eljön az a pillanat, hogy nem menekülhet tovább.”

A választások előtti összefogásról csak annyit mondott:

Tudjuk, hogy vannak olyan pártok, amelyek a kormány zsebéből élnek. Ilyen az MSZP is. Bennük nem lehet megbízni, velük nem lehet összefogni.

Egy esetleges koalícióra, amivel leválthatnák a Fideszt, de össze kellene fogniuk az MSZP-vel és a Jobbikkal, azt felelte, előfordulhat olyan helyzet, hogy koalíciókényszer lép fel, de ő nincs felhatalmazva arra, hogy erről beszéljen. Ugyanakkor szerinte saját magukat köpnék szembe azzal, ha koalícióra lépnének ezekkel a pártokkal.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ők inkább azzal foglalkoznak, hogy szűk egy év múlva eggyel több szavazatuk legyen, mint a Fidesznek és erre szerinte van is esély, főleg, ha őszre átlépik a lélektani 10 százalékos támogatottságot.

Ha így lesz, elérhető közelségbe kerül a kormányváltás.

(A 24.hu megbízásából készült legutóbbi Republikon-felmérés szerint a párt a pártválasztók körében 4 százalékon áll, a teljes népességen belül 2.)

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ha nem lesz győzelem és a párt megreked tíz százalék körül, akkor 1., Fekete-Győr szomorú lesz, 2., folytatják a munkát, aktív ellenzéki pártként készülnek arra, hogy bármikor a Fidesz helyébe léphessenek.

Ebben az esetben el kell kezdenünk építeni egy államot az államban, ugyanis a 2018 utáni Fidesz-világ még a mostaninál is szörnyűbb lenne.

Egy fórumozó kérdésére válaszolva elmondta azt is, mit tartana meg a Fidesz intézkedéseitől. A költségvetési hiány 3 százalék alatt tartását, mást nem nagyon. Az önkormányzati rendszerről azt mondta, nem értenek egyet a centralizációval, sokkal inkább meghonosítanák a menedzserszemléletet a közigazgatásban. “A rendszerszintű problémafelvetés jó volt a Fidesztől, de a megoldás nem.”

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A beszélgetés végén elmesélte egy politikai vágyát is. Polgári konzervatív családban nőtt fel, ahol minden vasárnapi ebédnél elküldétk a francba az MSZP-t és Gyurcsány Ferencet: “Ez a mentalitás visszafogja Magyarországot, ezt szeretném meghaladni, jó lenne, ha ez a gondolkodás kiveszne a mindennapjainkból.”

*

A fórum után villáminterjút készítettünk Fekete-Győr Andrással.

Mintha az origós akció után kicsit eltűntek volna. Tudatosan?

Minden politikai közösség életében vannak szakaszok, amikor terveznek, mi is ezt csináljuk most. A Nolimpia kampány óta folyamatosan a nyilvánosság előtt voltunk, már nagyon vártuk azt, hogy kicsit gondolkozhassunk, előre tekinthessünk őszre, jövő tavaszra, a 2018-as választásokra.

Min dolgoznak?

Be van tárazva egy csomó akció, de többet nem mondhatok.

Azt mondta, hogy vannak ellenzéki pártok, amelyeket a kormány fizet. Az MSZP-t nevesítette is. Miből gondolja ezt?

Beszélgetett már szocialista politikussal?

Igen. De nekem ezt még nem mondták.

Ha MSZP-taggal, esetleg a vezetőség környezetéből valakivel beszél, meg fogják ezt erősíteni. Nekem ezt nagyon sokan megtették. Az MSZP a Nemzeti Együttműködés Rendszerének részévé vált. De nem csak ők. Akik bemennek a TV2 Mokka című műsorába és ott előadják, hogy mekkora ellenzéki politikusok, anélkül, hogy felhívnák a nézők figyelmét arra, hogy Habony, Vajna és Rogán propagandáját nézik, azok szintén a rendszer részei.

Ha velük nincs is összefogás, Karácsony Gergely nemrég a 24.hu-nak vízionált egy szövetséget a PM, az Együtt, az LMP és a Momentum között.

Az a legnagyobb baj, hogy ez az embereket nem érdekli. Ők azt várják tőlünk, hogy valós és hiteles alternatívát nyújtsunk. De a Momentum egy nyitott közösség, szívesen együtt dolgoznánk Karácsony Gergellyel.

Hátha olvassa ezt. A parlamentbe jutva hogyan viszonyulnának ezekhez a pártokhoz?

Az Országgyűlésben szerintem kötelessége egy pártnak számára fontos ügyek mentén együttműködni, akár a Jobbikkal, akár a Fidesszel, akár az MSZP-vel is. Bárkivel.

Mit szól az andorrai vereséghez?

Nehéz megszólalni. Nemzeti sporttragédia. Főleg az Európa-bajnokság okozta mámor után. Nagyon szeretem a labdarúgást, de itt a magyar sportpolitika szimbolikusan is megbukott. Öntjük bele a pénzt, de nincs utánpótlás-nevelés, nincsenek strukturális elképzelések, csak várjuk, hogy a sült galamb újra berepüljön a szánkba, ahogy az Eb-kijutáskor történt.

Ön szerint távozik Storck?

Sokra tartom, szerintem rossz döntés lenne kirúgni.

*

Augusztus 20-ára nagy politikai akcióval készül a Momentum, október 15-én programot hirdet, még az ősszel megnevezi a miniszterelnök-jelöltjét és néhány miniszter-jelöltet is, október 23-ára pedig szintén megmozdulást szervez a párt.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
U.S. President Donald Trump speaks during a rally in Greenville, North Carolina, U.S., on Wednesday, July 17, 2019. Trump issued his most extensive criticism of presidential candidate Pete Buttigieg, the South Bend, Indiana, mayor who is at the top of the Democratic field in fundraising. Photographer: Madeline Gray/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.