Belföld

Orbán alatt lett “aranybánya” a családi “gödör”

Egy minimálbéresnek kétezer évet kellene dolgoznia, hogy annyit keressen, mint az Orbán család egy év alatt.

A miniszterelnök családja „egy nagyon nagy gödörből” keres milliárdokat – mondta Hadházy Ákos. Az LMP társelnöke a Hír Tv-ben nyilvános cégadatok alapján beszélt arról, hogy Orbán Viktor édesapjának, és két testvérének cégei milyen nyereségesek.

2010-ben 1,9 milliárd forint volt a bevétele ezeknek a cégeknek, 2015-ben viszont már 5,2 milliárd, tehát a kormányváltás után. Sajnos ennyit a magyar gazdaság nem növekedett.

A “költőpénz”, vagyis az osztalék 2010-15 között 3,9 milliárdra rúgott – tette hozzá Hadházy Ákos, aki azt is kiszámolta, ez mit jelent a magyar átlagfizetéshez, illetve minimálbérhez viszonyítva.

Ezt azt jelenti, hogy 1100 év alatt, tehát, hogyha a Honfoglaláskor elkezd valaki dolgozni, 1100 évet dolgozik, akkor fog annyit keresni, mint amennyit az Orbán család egy év alatt. (…) Aki minimálbért keres, az gyakorlatilag Krisztus születése óta kellene dolgoznia, hogy annyit keressen, mint amennyit a miniszterelnök családja egy év alatt.

(Ehhez képest Orbán Viktor szinte zsebpénzért vezeti az országot. Tavaly a miniszterelnök 18,7 millió forintot keresett, ami után összesen 2,8 millió forint adót fizetett be, kevesebbet mint 2015-ben. A szerk.)

Kiderült, mennyit adózik Orbán Viktor és Rogán Antal
A miniszterek és államtitkárok szívesen veszik igénybe az adókedvezményeket.

Kádár János a példa?

Hadházy Ákost nem lepte meg, hogy erre a kormányfő a parlamentben azt válaszolta neki, hogy családja vagyongyarapodása teljesen törvényes, a cégek megrendeléseiket nem az államtól kapják, csak beszállítók. Az LMP társelnöke elismerte, nehéz lesz ezeket az ügyeket megfogni. Az sem kizárt, hogy valóban Orbán Győző gyártja a legjobb betont, ám a beruházások ettől még lehetnek problémásak. Szerinte a társadalom tud igazságot szolgáltatni. Akit zavar az ilyen szintű lopás, az nem szavaz a Fideszre. Szerinte Orbán Viktor azért meri még mindig maga mellett tartani Mészáros Lőrincet, Farkas Flóriánt, mert Kádár Jánosra gondol, aki

nagyon sok csúnya dolgot csinált ebben az országban, azonban elég szépen megúszta.

Hadházy szerint azonban az embereket igenis zavarják ezek az ügyek. A kormány egyetlen fegyvere pedig az a hazugság, hogy nem kell törődni a korrupcióval, az ellopott milliárdokkal, mert az ellenzékkel együtt jönnek a menekültek.

Ez az egyetlen hazugságuk van. És ez nem fogja őt évtizedekig a hatalomban tartani.

Korábban a Magyar Narancs elemezte, hogy a miniszterelnök családjának vállalkozásai miként szárnyaltak az elmúlt években állami beruházások beszállítóiként. (A Nemzeti Lovardához követ, a 8-as főút várpalotai szakaszának átalakításához betonelemeket szállítottak.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik