Belföld

Lamperth Mónika miatt forrong a XV. kerület

lamperth_mti (lamperth mónika)
lamperth_mti (lamperth mónika)
Az exminiszter lett anno a kerület jegyzője, ami kiakasztotta a kormánypártiakat. Az alpolgármester vezetésével fellázadtak.

Nem egyszerű helyzet alakult ki a 2014-es választások után a XV. kerületben, Újpalotán, ahol balról is, jobbról is sokan kerültek a képviselő-testületbe. Végül megállapodott a két oldal, Hajdu László polgármester, valamint Pintér Gábor alpolgármester, hogy minden döntés előtt egyeztetnek majd. Miután Lamperth Mónikát jegyzőnek választották, felforrtak az indulatok az IttLakunk kerületi kiadása szerint. A DK állítja, Lamperth semleges és a törvényesség őre.

Kedden aztán ülésezett a testület, ahol a fideszes képviselők leszavazták azokat az előterjesztéseket, amikben felmerült Lamperth neve.

Leszavazták a költségvetési szervek szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) módosítását is, mert az olyan jogkört adott volna a polgármesternek, ami eddig a bizottságoké volt. Lamperth tavalyi munkájának összefoglalóját is elvetették, mert szerintük a jegyző minden kormánypárti előterjesztést törvényességi indokokkal söpör le.

A pokol akkor szabadult el, amikor a kerület sportkoncepciójának tárgyalásakor kiderült, Lamperth volt sportért felelős államtitkára, Elbert Gábor készíthette el azt. Pintér magánérdeknek nevezte a szerződést, ami nem ér annyit, amennyit kifizettek érte. A szerződés felbontását kérték a kormánypárti képviselők, de a jegyző nem látott erre törvényi lehtőséget. A koncepciót leszavazta a testület, majd Pintér így szólt:

méltatlan és szégyenteljes a képviselő-testülethez Lamperth Mónika jelenlegi helyzete.

Ezután közölte, nem akar a továbbiakban részt venni a testület munkájában, majd a fideszes képviselőkkel elhagyták a termet. Persze a lap szerint törvényileg kötelezve van arra Pintér is, hogy vegyen részt az üléseken, mert ha egy évig nem megy el egyre sem, megszűnik a képviselői mandátuma. A következő ülést 14-ére hívták össze 16 órára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik