Belföld

Igaza van Kocsis Máténak, rettenetes dolgokat művelnek a felnőttek a játszótéren

Hiába köszörülik nyelvüket a mindig mindent pocskondiázók a józsefvárosi polgármesteren, amiért 200 ezer forintra büntetné a 14 éven felüli játszótérhasználatot, nem nehéz belátni, hogy meglett embereknek és nagydarab kamaszoknak semmi keresnivalójuk nincs a hinták, csúszdák és mászókák világában.

Ha valakinek nem lenne egyértelmű, miért szükséges rendeleti erővel fellépni a kártékony trend ellen, annak mutatunk néhány jelenetet, amelyekből világosan kiderül: semmi jó nem sül ki abból, ha túlkoros személyek gyerekeknek képzelik magukat.

Kezdjük mindjárt egy széles körben ismert „gyerekkel”, Harry Potterrel, aki a Főnix Rendje nyitójelenetében látszólag ártalmatlanul mereng a mucsai játszótér egyik hintájában. Csakhogy a varázslóinas itt már 15 éves, vagyis illetéktelenül használja az eszközt, nem is csoda, hogy kisvártatva megérkeznek a dementorok, és elszabadul  a pokol. Reméljük, a jövőben a józsefvárosi közteresek is ilyen erélyesen fognak majd fellépni a túlkoros hintafoglalókkal szemben.

Persze azért észnél kell lenniük rend őreinek is, ha ugyanis két felnőtt férfi a mászókán tartózkodik, annak hátterében vélhetően valamilyen sötét ügy lappang, könnyen előfordulhat, hogy fegyver is van náluk.

Ez itt megint egy látszólag ártatlan hintán üldögélés, de egyfelől egy ilyen játékot nem a behemót Ben Affleck súlyára terveztek (így csak a szerencsének köszönhető, hogy nem teszi tönkre a gyerekek örömforrását), másfelől a jelenetben látható nő éppen a leszbikusság kulisszatitkait ecseteli, olyan családellenes dolgokról magyarázva, mint a nyalás meg az ujjazás. (Itt megnézheti magyarul is 35.35-től.) Csak a vak véletlenen múlott, hogy közelben nem játszott éppen egy kisgyerek, belegondolni is borzasztó, miféle károkat okozott volna a fejlődésében, ha mindezt végig kell hallgatnia.

Ha Kocsis Máté netán kampányfilmet készíttetne új rendeletéhez a kerületi kábeltévé számára, érdemes lenne megfontolnia Ben Affleck szerepeltetését, aki konkrétan a játszóterek nem rendeltetésszerű használatának élő példájává züllött az utóbbi években. Az alábbi jelentben először alattomosan vaknak tetteti magát, majd a gyengébb nem elleni erőszaktól sem riad vissza. Érdemes azt is megfigyelni, hogy mindez rövid idő alatt milyen agresszív viselkedést vált ki az addig békésen játszó kiskorúakból, akik vadállat módjára rázni kezdik a kerítést a gyermeki szemnek nem való patália láttán.

Az ilyen minták vezetnek aztán az olyan fiatalkori devianciához, amivel a West Side Story-ban is szembesülhettünk: bandaháború, tömegverekedés, fegyverek és az elkerülhetetlenül tragikus vég. Hol máshol is kezdődhetne az acsarkodás, mint egy játszótéren, ahol a tizennégynél jóval idősebb huligánok már a puszta megjelenésükkel is félelmet keltenek a játszótér aprónépében.

Itt pedig Kocsis Máté azon mondatára láthatunk bizonyító erejű illusztrációt, hogy a játszótéri hintákat nem 70-80 kilós emberekre szabványosították.

A következő jelenetet egy hazánkban is népszerű sorozatból citáljuk, amely műfaját tekintve úgynevezett szituációs komédia, ugyanakkor minden viccnek van valami valóságalapja. Rachel és Ross gyakorlatilag minden megmozdulásukkal igazolják, hogy játszóteret nem felnőtteknek találták ki, de amíg éppen a gyereküket próbálják hintáztatni, végül is szükségszerű a jelenlétük. Az igazi tatárjárás akkor kezdődik, amikor Rachel felül Ross provokációjának, és úgy dönt, hogy leküzdi hintafóbiáját, amivel nemcsak kiszorítja a legkisebbeket a területükről, de hisztérikus rúgkapálásával önmagára és környezetére is veszélyt jelent.

Aki nem látta, viszont szeretné megnézni Az árva című 2009-es horrort, az ne olvasson tovább, mert poénlelövős spoiler következik.

Végezetül egy csúnya jelenet, amely első ránézésre akár muníciót is adhatna a tamáskodóknak: lám, egy démoni kisgyerek ugyanolyan veszedelmes lehet a játszótéren, mint egy 14 éven felüli. Csakhogy az a helyzet, hogy még ez a film is a polgármester úr álláspontját igazolja, a végére ugyanis kiderül, hogy az örökbe fogadott 9 éves kislány valójában egy 33 éves őrült törpenő, csordultig telve gonoszsággal. Így aztán nem csupán büntetőjogilag lehetne felelősségre vonni a videóban látható aljas tettéért, de a 200 ezer forintos szabálysértési bírságra is bőven rászolgál a csúszda illetéktelen használata miatt.

GIF: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik