Belföld

Sírba rejtették az 51 milliós borsodi zsákmány egy részét

Elkapták a tolvajokat, akik összesen 51 millió forint értékű zsákmányt lovasítottak meg egy kisgyőri birtokról. Mint kiderült, két bükkaranyosi fiatal követte el az elmúlt évek legnagyobb borsodi betörését. Ahogy arról már írtunk, a rendőrség magas, kétmilliós nyomravezetői díjat tűzött ki, amit nemrégiben visszavontak.

Többek között egy Mercedes terepjárónak, hét vadászpuskának, több vadásztrófeának, a réz ereszcsatornának is lába kelt, de a tolvajok még a borotvahabot is elvitték április 24-én.

“De nemcsak ez volt nyugtalanító, hanem az is, hogy lába kélt hét vadászpuskának és közel kétszáz hozzájuk tartozó lőszernek. A nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság munkatársai kezdték meg, az értékhatár miatt azonban átvettük, és közösen több verziót állítottunk fel. Az egyik legfontosabb annak megállapítása volt, hogy a fegyverek ellopása lehetett-e a fő cél. A forró nyomos intézkedések egyik eleme volt, hogy a Készenléti Rendőrség helikopterének segítségével légi felderítést is végeztünk, reménykedve abban, hogy rábukkanunk a jellegzetes terepjáróra, de a rengeteg erdős terület miatt ez nem sikerült”

– mondta Varga Sándor alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

 

Kétmillió forintot fizet a rendőrség, ha segít megtalálni ezeket a tolvajokat
Járművek, vadászfegyverek, lőszerek - egyebek mellett ezeknek kelt lába.

 

Eközben a helyszíni szemlén a rendőrök számos kérdésükre választ kaptak. Az erdő közepén álló birtokot hatalmas kovácsoltvas kapu védi, a hátsó részét viszont az erdő határolja. A kapu érintetlen volt, és a nyomok is arra utaltak, hogy az erdő felé távoztak az elkövetők. “Gyanítottuk, ezért választották ezt a gépkocsit” – tette hozzá Sütő Balázs százados, a főkapitányság bűnügyi osztályának főnyomozója.

A betörők elvitték a garázs ereszcsatornájának egy részét, azt a harminc métert, ami rézből készült. Egy KTM típusú gyermek­krosszmotort, egy nagy értékű kerékpárt és öt liter benzint, amiket a terepjáró csomagtartójába pakoltak a többi holmival együtt. A házba egy befeszített ablakon át jutottak be, és átkutatták valamennyi szobáját. Vadásztrófeákat, parfümöket, arany ékszert, valamint borotvapengét és -habot, dezodorokat, több üveg alkoholt is zsákmányoltak. Kiürítették a sértett páncélszekrényét, amelyben távcsöveit, éjjellátóját, a lőszereket és az engedéllyel tartott vadászpuskáit tárolta. Utóbbiak 500 ezer forint és kétmillió forint közötti értékű fegyverek voltak, az egyik egy egyedileg balkezeseknek gyártott Blaser puska.

A ház az erdő közepén található, ahol a legközelebbi szomszéd is öt kilométerre lakik. A nyomozóknak nem volt egyszerű dolguk, hogy tanúkat találjanak, akik segíthettek behatárolni az elkövetés idejét, illetve azt, hogy merre mentek a gyanúsítottak. A kitartó tanúkutatás azonban meghozta az eredményt, volt, aki látta április 24-én délután öt órakor a terepjárót Miskolc felé hajtani.

Az odáig vezető úton minden térfigyelő és biztonsági kamera felvételét átnéztük a kollégákkal. Sikerült is a nyomukra bukkannunk, így megtudtuk, hogy a betörés után az első útjuk egy miskolci gyorsétteremhez vezetett, ahol az autós kiszolgálást igénybe véve 1500 forint értékben hamburgereket vásároltak. A kamera felvételén, habár nem túl jó minőségben, de látszott a két gyanúsított arca és ruházatuk is, ezeket a képeket nyilvánosságra hoztuk. A viszonylag ritka terepjáró fotóját is közzétettük, ezzel kapcsolatban több tucat bejelentés érkezett Budapesttől Békéscsabán és Egeren át Miskolcig. Kiderült, sehol sem a sértett járművét látták, csak egy hasonlót. Végül május 21-én a számos bejelentő egyike azt állította, hogy felismerte a kocsiban ülő két embert, a bükkaranyosi T. Norbertet (20) és 17 éves társát.

– sorolta a fejleményeket a százados.

Május 22-én hajnalban fogták el mindkettőjüket. A házkutatáskor a rendőrök több Mercedes-emblémával ellátott autós hangszórót, nagy teljesítményű akkumulátort, kábeleket, és a 17 éves fiú szobájában a tulajdonos karórájára is ráakadtak. A fiatal már a helyszínen utalt arra, hogy a kerten túli domboldalon is rejtettek el tárgyakat.

Meglepetésükre ott egy temető volt, de elkezdték átfésülni. Észrevették, hogy az egyik sírhely tetején lévő kőtábla sarka megsérült. Az is feltűnt, hogy ezt korábban elmozdították. Amikor félretolták, meglátták mind a hét fegyvert, a lőszereket, a távcsöveket és az éjjellátót. Helyszíniszemle-bizottságot hívtak a sírkertbe. A környező nyughelyeket is jobban szemügyre vették, és az egyiknél a betonfedlap alatt megtalálták a krosszmotort és a kerékpárt.

Fotó: Sebestyén/Rendőrség

A kihallgatásokon T. Norbert ugyan nem tett vallomást, társa viszont igen, így megtalálták egy közeli erdős részen a terepjárót is – illetve ami maradt belőle. A két fiatal ugyanis szinte teljesen szétszedte a járművet. Az üléseket kivették, a kábeleket kiszaggatták. A fiú elmondása szerint bűntársa ötlete volt a betörés. A fegyverszekrény kulcsát véletlenül találták meg, és ha már ráakadtak, azokat is elhozták, de állította, ki sem próbálták.

Utánajártak a nyomozók, hogy követtek-e el bűncselekményt az elmúlt időszakban ilyen fegyverekkel, de nem találtak rá adatot. A két fiatallal szemben különösen nagy értékre elkövetett lopás bűntettének, valamint lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. Mindkét fiú előzetesbe került.

Fotó: Sebestyén/Rendőrség

Ajánlott videó

Olvasói sztorik