Belföld

Tagadja a kormány, hogy Bakondi a Szovjetunióban tanult volna

Május 15-én nyújtott be írásbeli kérdést Orbán Viktornak „Mennyire átlátható az Ön belbiztonsági főtanácsadójának múltja?” címmel Szél Bernadett.

Az LMP képviselője arról érdeklődött, hogy volt-e Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadónak olyan tanulmánya a Szovjetunióban 1989 előtt, amely nem szerepel a hivatalos, nyilvános életrajzában, honnan ismeri Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, továbbá, hogy Bakondi mikor esett át nemzetbiztonsági átvilágításon. A ellenzéki párt ugyanis úgy értesült, hogy a főtanácsadó az 1970-es években rövid ideig a Szovjetunióban tanult, ismeretsége onnantól datálódik Sojguval.

“Nem folytatott egyetemi vagy főiskolai tanulmányokat a Szovjetunióban, ezért nem is ismerhette onnan Szergej Sojgu urat” Bakondi György – írta válaszában Dömötör Csaba parlamenti államtitkár. A válasz szerint a két politikus egy nemzetközi fórumon ismerkedett össze, amikor Sojgu még katasztrófavédelmi miniszter, Bakondi pedig katasztrófavédelmi főigazgató volt. A legutolsó nemzetbiztonsági átvilágítás dátumaként 2015. június 25-ét adta meg Dömötör.

Az ellenzéki párt nemrégiben listát készített a Moszkvában végzett kormánytagokról, mert úgy vélik, nemzetbiztonsági kockázatot rejt, hogy kapcsolatban álltak a kommunista titkosszolgálattal, illetve a Szovjetunióban tanultak katonai-külügyi vonalon.

Listát írt az LMP a Moszkvában végzett kormánytagokról
A párt szerint nemzetbiztonsági kockázatot rejt, hogy kapcsolatban álltak a kommunista titkosszolgálattal, illetve a Szovjetunióban tanultak katonai-külügyi vonalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik