Belföld

Rágyújtotta a lakást nagyanyjára, mert nem tudott bemenni

Vádat emelt az ügyészség egy 45 éves férfi ellen, aki rágyújtotta a lakást nagyanyjára, akitől rendszeresen pénzt kért, mert nem jutott be hozzá. Az asszony életét a tűzoltók mentették meg. Ha bűnösnek találják, tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják

különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyeztetve, bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt.

A férfi 2009 júniusában szabadult a börtönből, ahová “vagyon elleni és garázda jellegű bűncselekmények” miatt került. Annak az ügynek ugyancsak az idős nő volt a sértettje. Az asszony ennek ellenére továbbra is támogatta unokáját, egyrészt pénzzel segítette, másrészt engedne neki többször, hogy nála aludjon. A férfi ennek ellenére később is ugyanúgy meglopna segítőkész nagyszülőjét.

Ilyen előzmények után, a kis híján végzetes támadás estéjén –  2015. december 21-én – a férfi részegen jelent meg az idős nőnél, ezúttal is azért, mert pénzt és ételt akart. Dörömbölt az ajtót, de az asszony nem hallotta, mert már aludt.

Miután nem sikerült a lakásba bejutnia, a férfi a vád szerint betörte a bejárati ajtó ablakát és az ajtóra belülről rögzített függönyt egy öngyújtóval meggyújtotta. Tudta, hogy nagymamája – mozgáskorlátozottsága miatt – nem lesz képes arra, hogy megfékezze a lángokat. A tűz a függönyről gyorsan átterjedt az ajtófélfára, majd az ajtó belső felületére, a fapadlózatra és a lábtörlőre, a fal melletti tárgyakra, valamint a villanykapcsolókra és a vezetékekre is. A lakás megtelt füsttel. Az unoka a lépcsőházban maradt, és a padlásfeljáró lépcsőjén ülve figyelte, hogyan terjednek tovább a lángok. A szomszédok szerencsére gyorsan észrevették, hogy tűz van és és azonnal értesítették a tűzoltókat, közben próbálták telefonon hívni az asszonyt. Az idős nő fel is ébredt a csörgésre, majd ezután megpróbált kimenekülni, de az ötödik emeleti lakásból kizárólag az ajtón át lett volna lehetősége erre, ami ekkor már megközelíthetetlen volt.  A tűzoltók időközben megérkeztek, betörték az ajtót és kihozták az idős lakót.

A súlyosabb következmények elmaradása kizárólag a gyors közbeavatkozásának volt köszönhető. A vádlott által okozott tűz a többszintes társasház többi lakójának életét is veszélyeztette.

– áll a vádiratban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik