Belföld

Egyetlen tárca Várba költöztetése eddig 803 milliót vitt el, és ki tudja, hol a vége

A 2014-es országgyűlési választások után jelentették be, hogy a kormányzati szervek a budai Várnegyedbe költöznek. Súlyos milliárdokat különítettek el a költségvetésből, azonban a Belügyminisztérium nem tudta megmondani az Átlátszónak, mennyibe kerül a tárca átköltöztetése.

A minisztérium az Átlátszó költözésre vonatkozó kérdéseit idő előttinek nevezte. pedig csak azt szerették volna tudni, hogy mikor költözhetnek át a tárca dolgozói az Országház utca 28-32. és az Úri utca 49-51. szám alatti épületegyüttesbe. Az ingatlanokat a Magyar Tudományos Akadémia társadalomtudományi kutatóintézetei használták.

Mindenesetre a költés már beindult: ami biztos, hogy 803 millió forintot fizettek ki közbeszerzési tanácsadói, beruházás lebonyolítói és építési műszaki ellenőri feladatok elvégzésére a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt.-nek. A cég megvízásából a Középület-tervező (KÖZTI) Zrt. nettó 628 millió forintért készíti el a költözéshezszükséges építési munkák engedélyezési és kivitelezési terveit: 628 millióért tervezik meg a Belügyminisztérium új helyét a Várban.

A Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium átköltöztetésére és az ehhez szükséges beruházásokra a 2017-es költségvetésből 26,7 milliárdot, a 2018-as büdzséből 15,014 milliárd forintot különítettek el, a Miniszterelnökség esetében pedig körülbelül 25 milliárdnál tartunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik