Belföld

Kitiltották a Magyarországon szervezkedő szélsőjobbos britet

Paramilitáris szervezetek társaságát kereste, a hozzá köthető „lovagrend” pedig Ásotthalom próbált ingatlanprojektet megvalósítani.

Nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva kiutasítottak egy brit állampolgárt Magyarországról. James Dowson szélsőjobboldali kezdeményezések körül tűnt fel, kitiltását a Terrorelhárítási Központ javasolta – tudta meg a Magyar Narancs a Belügyminisztériumtól.

Dowson magyarországi feltűnéséről is a lap számolt be korábban. Egy, a brit férfihoz köthető „lovagrend” Ásotthalmon próbált összehozni egy ingatlanprojektet, amiben segítségükre volt a település polgármestere, Toroczkai László Jobbik-alelnök, aki a szervezet egy korábbi zártkörű rendezvényén is részt vett, és elismerte, hogy kapcsolatba került Dowsonnal.

A brit férfihoz köthető budapesti lakásba költözött be a párttá alakuló szélsőjobboldali Identitesz is, aminek vezetője, László Balázs azt mondta: nagyon értékes embernek tartja Dowsont, aki „az európai önvédelem jegyében nemes tevékenységet folytat”, és megtisztelőnek tartja a tőle kapott anyagi támogatást és elismerést.

A Dowsonhoz köthető „lovagrend” márciusban Soros-ellenes konferenciát szervezett, és a Magyar Narancs azt írja, a férfi a Magyar Önvédelmi Mozgalom és a Betyársereg „társaságát kereste”, kapcsolatba került több közép-kelet-európai paramilitáris szervezettel, „láthatóan valami szervezkedésben volt”.

A férfi korábban protestáns prédikátor volt, de elítélték már fegyverbirtoklásért és garázdaságért Nagy-Britanniában, ahol egy sor utcai akcióhoz köze volt. Tagja volt a Brit Nemzeti Pártnak, ahonnan 2010-ben távozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik