Belföld

Áder civil kihívója válaszolt Orbán civiljeinek

A villamos művektől félmilliárd forintot kapó CÖF titkára kíváncsi az Eötvös Károly Intézet.

Az Eötvös Károly Intézetet (EKINT) május 15-én kereste meg a békemeneteket szervező CÖF- Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány. Az Orbán-kormány mellett kiálló szervezet közérdekű adatokat igényelt az EKINT szervezetéről, működéséről, gazdálkodásáról, mondván ezek közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatok, amelyeket az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint ki kellene adni. De nem.

Az Eötvös Károly Intézettel kapcsolatban kért információk azonban nem közérdekű adatok. Az Infotv. 3. § 5. pontja értelmében közérdekű adatnak az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő és tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret minősül.

Az intézet nem tartozik a törvényi definíció hatálya alá, így a kért adatokra sem terjed ki a törvény hatálya. Majtényi László elnök (volt adatvédelmi ombudsman, a civilek jelöltje Áder János ellen) és Somody Bernadette igazgató jelezte ugyanakkor, hogy honlapjukon bárki tájékozódhat az intézet tevékenységéről, gazdálkodásáról. Ha a CÖF mégis úgy ítéli meg, hogy bizonyos adatok közérdekűnek vagy közérdekből nyilvánosnak tekintendők, akkor igénylése jogalapját pontosítani kell.

Korábban a CÖF a 24.hu-t is megkereste.

Válasz a Civil Összefogás Fórumnak
A villamos művektől tavaly félmilliárd forint támogatást kapó CÖF lapunkat faggatja.

Most az Eötvös Károly Intézet vezetői jelezték, hogy míg az ő működési forrásaik nyilvánosak, a CÖF-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány támogatóiról eddig semmit nem lehetett tudni,

ugyanis a támogatók, talán a jó ügyért munkálkodókra jellemző szerénységből, kerülik önzetlen áldozatvállalásuk ügyében a nyilvánosságot. Mert miért is gondolnák, hogy támogatásukat szégyellni és titkolni kell?

A közelmúltban lett nyilvános, hogy a Magyar Villamos Művek egyetlen támogató döntéssel 508 millió forintot juttatott a CÖF-Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak, amelytől az EKINT azt kéri, árulja már el a titkát.

A rejtélyt a Jobbik másként oldaná meg.

Az intézet az érdeklődő – adatkérő – levél alapján azt feltételezi, a CÖF szívén viseli sorsát, ezért azt kéri, segítse ahhoz a tudáshoz, amellyel egyetlen forrásból, ilyen összegű támogatáshoz lehet jutni.

Ha ugyanis az Eötvös Károly Intézet, akár a Magyar Villamos Művek révén, csupán csak egyszer ekkora támogatáshoz jutna, annak hozamából, összes működési költségünk, becslésünk szerint, az idők végezetéig biztosítva lenne.

Az EKINT vezetői postafordultával várják a választ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik