Belföld

Orbán: Ostoba dolog Magyarországot pellengérre állítani

Ostoba dolog Magyarországot pellengérre állítani, amikor az Európai Unió első vagy második legnagyobb növekedését adja, itt csökken a legjobban a munkanélküliség, betartják az összes európai pénzügyi szabályt, csökken az államadósság, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Daimler német autókonszern közgyűlésén csütörtökön Budapesten.

Hozzátette, be kellene látni, nincs sikeres európai gazdaság sikeres európai nemzetgazdaságok nélkül. A 2008-2009-es pénzügyi válság nem konjunkturális válság volt, hanem versenyképességi, szerkezeti válság, így a választ is ebben a dimenzióban kell megfogalmazni, mondta.

A kormányfő úgy látja, az európai versenyképességhez megvan a sikeres Németország, a sikeres Közép-Európa, míg hiányzik egy megreformált Franciaország és egy erős politikai vezetéssel működő Olaszország. Fontos volna, hogy az “angolokkal való válóperünk” win-win (nyertes-nyertes) szituációval záruljon, a tárgyalások jelenlegi állása lose-lose (vesztes-vesztes) helyzetet mutat.

A Mercedes-gyár a Magyarországba vetett bizalom szimbóluma

A kecskeméti Mercedes-gyár a német vállalat Magyarországba vetett bizalmának szimbóluma, nem csak egy gyár a sok közül, folytatta. Hozzátette, a gyárat a pénzügyi válság idején építették, amikor “nem dobálóztak a beruházásokkal Európában”. A válság idején Magyarország rosszabb helyzetben volt, mint Görögország, előbb is “omlott össze” pénzügyileg. Ebben a nehéz időszakban nemcsak pénzügyi döntést jelentett a magyaroknak a beruházás, hanem mutatta, hogy a Mercedes bízik Magyarország jövőjében.

A miniszterelnök reményét fejezete ki, hogy nem bánták meg a beruházást, mint mondta, “a számok elég jól néznek ki”, megérte a befektetett 1,3 milliárd euró.

Kiemelte, a Mercedes is benne van a magyar gazdaság felívelő teljesítményében. A 4,1 százalékos első negyedéves gazdasági növekedési adat meglepte az elemzőket, és “nem rossz” a többi uniós állam teljesítményével összevetve, de a miniszterelnök nem elégedett vele, úgy vélte, ennél nagyobb növekedésre is szükség lesz.

Erős, biztonságos, önbizalomtól duzzadó Európára volna szükség

Erős, biztonságos, önbizalomtól duzzadó Európára volna szükség, ami olyan megbízható, biztonságos és gyors, mint egy Mercedes, folytatta.

A miniszterelnök szerint ez a Mercedesnek is érdeke, hiszen nehéz elképzelni egy nemzetközi vállalattól, hogy versenyképes maradjon akkor, ha az anyaországa nem az. A tagállamok egyenkénti jó teljesítménye az onnan származó nemzetközi cégek sikerének is előfeltétele. Ezért az unió jövőjéről szóló vitának a kimenetele ugyanolyan fontos a Daimler, mint a tagállamok szempontjából.

Magyarország az Európai Unió megingathatatlan tagja, “sorsa össze van kötve” az unió fejlődésével – hangsúlyozta le a miniszterelnök, hozzátéve, hogy most az EU korábban megkérdőjelezhetetlen versenyképessége veszélybe került, veszít korábbi súlyából a gazdasági teljesítményt és a demográfiát tekintve is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik