Belföld

Kósa Lajos most téli olimpiát rendeztetne

Kosa-Lajos(430x286).jpg (kósa lajos, )
Kosa-Lajos(430x286).jpg (kósa lajos, )
Ausztriával közösen pályáznánk a 2026-os rendezésre.

Biztos információra hivatkozva írja a Bors, hogy a kormány nem adta fel olimpiarendezési terveit. A lap meg nem nevezett forrásai szerint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az osztrákokkal közösen pályázna a 2026-os téli olimpia rendezésére. Magyarország adna otthont a jeges számoknak, míg a havas sportágaknak – a földrajzi adottságok miatt – Ausztria.

Fontos érv, hogy a téli versenyek helyszínei (2010 Kanada, 2014 Oroszország, 2018 Dél-Korea, 2022 Kína) alapján 2026-ban újra Európa lehet a házigazda és a rendezésért nem kell olyan nagyvárosokkal vetélkedni, mint Párizs és Los Angeles. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság már megengedi, hogy két ország közösen legyen házigazdája az ötkarikás eseménynek.

Azt a Borsnak a MOB legbelső köriből is megerősítették, hogy az ötletgazda Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke (a Fidesz frakcióvezetője) volt. A lap érdeklődött az Osztrák Olimpiai Bizottságnál, ahol a sajtófőnök azt elismerte, hogy Ausztria pályázik a 2026-os téli olimpia megrendezésére, de azt nem, hogy ezt Magyarországgal közösen tenné.

Korábban – a Momentum által kezdeményezett népszavazást megelőzendő – Magyarország maga vonta vissza pályázatát a 2024-es nyári olimpia megrendezésére, azzal indokolva a döntést, hogy a pályázat az országnak lenne komoly presztízsveszteség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik