Belföld
nyelvvizsga (Array)

Óriási a különbség a községi és a fővárosi iskolások nyelvtudása között

Korábban a témában:

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderül, hogy amíg a hatodik osztályosok háromnegyede teljesítette a tantervben előírt A1-es szintet, a nyolcadikosoknak már csak a fele érte el a tanterv idegen nyelvi célját – írja az Eduline.

Tavaly volt a második ilyen mérés, azok a diákok töltötték ki a feladatsort, akiknek az első idegen nyelve angol vagy német. A “megfelelt” minősítés azoknak járt, akik a pontszám legalább 60 százalékát megszerezték, a feladatok a hallott és olvasott szöveg értését mérték.

Mi az A1-es és az A2-es szint?

A1-es szinten beszél az, aki, ha lassan és érthetően beszélnek hozzá, megérti a családjára és közvetlen környezetére vonatkozó alapkifejezéseket, a nagyon egyszerű mondatokat, képes megírni egy rövid, egyszerű szöveget, ki tud tölteni személyes adataival például egy szállodai bejelentkezőt: ezt a szintet kellene elérni a hatodik évfolyam végére.

A nyolcadik év végére A2-es szinten kellene beszélni: meg kellene érteni azokat a gyakran előforduló szavakat, amik a családdal, bevásárlással, munkával, a környékkel kapcsolatosak. Az A2-es nyelvtudással rendelkező el tud olvasni egy egyszerű és nagyon rövid szöveget, egy nagyon egyszerű magánlevelet meg is tud írni.

A hatodikosoknál az angolul tanulók 77,2 százaléka, a németül tanulók 72,5 százaléka kapott “megfelelt” minősítést, nyolcadikosoknál már csak az angolul tanulók 53,8 százaléka, a németesek 43,3 százaléka felelt meg.

Megdöbbentő, de a községi iskolák zömében a diákok még mindig nem választhatnak idegen nyelvet, mivel az intézmények többségében csak egy idegen nyelvet tanítanak. A jelentés szerint

a községekben iskolába járóknak több mint egyharmada, míg a Budapesten iskolába járóknak csak az egyhatoda tanul németül.

A mérésen a budapesti diákok átlagpontszámai voltak a legmagasabbak, de a kutatás szerint

nem csak Budapest, hanem a Dunántúl is lekörözi a keleti országrészt.

A gyenge eredményt elérő intézmények (azok az iskolák, ahol a diákok maximum fele töltötte ki a tesztet “megfelelt” minősítéssel) több mint a fele az Észak-Alföldön vagy Észak-Magyarországon van.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

2464200 Ukraine, Torez. 07/17/2014 The crash site of the Malaysian Boeing 777 outside Shakhtyorsk, Donetsk Region. Mikhail Voskresenskiy/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.