Belföld

Geszti: Orbán egy hitközösséget vezet

A reklámszakember a Hír TV Egyenesen című műsorában azt mondta, a kormány csak saját híveihez szól, aminek az oka: a választási matek. Geszti Péter úgy gondolja, a kormánypárt és szavazótábora környékén egyfajta hitközösség is van. Márpedig a hittel nem lehet vitázni.

Orbán hívei elé oda se kerülnek a valóság hírei.

Egyrészt, mert direkt nem nézik meg azokat a médiumokat, ahol egyébként más hírek jönnek szembe, másrészt azért, mert az egyik legerősebb tulajdonsága annak az oldanak, az pont a hitbéli összetartozás, amit sok okkal tudnánk magyarázni.

A Fidesz ügyesen kiépítette, hatékonyan össze is tartja táborát. Minden óriásplakát, hirdetés erről szól. Csak nekik üzennek, az összes többi magyar embernek nem kommunikálnak, az nem érdekes.

Ez a választási mateknak a logikája. Ez egy tök száraz egyszerű matek. (…) Olyan helyzet van, ahol vitázni nem lehet, mert a hittel nem lehet vitázni”

Bayer sem ezt tanítja a gyerekeinek

Arra a kérdésre, ő leülne-e kávézni Bayer Zsolttal, egyértelmű igennel válaszolt. Azt gondolja, lehet presztízsmeccseket játszani, meg kemény morális kérdéseket föltenni, de vitázni kell a publicistával, aki ennyi embert megvadított. Szerinte

a Bayer Zsolt egy másik kategória, mint mondjuk egy egyszerű békemenetes ember. Azt gondolom, hogy ott azért kell tudni vitatkozni. Őt is lehet szembesíteni tényekkel, amelyekre hogyha nem tud válaszolni, akkor ott, azt a meccset ő elveszti.

Ő megkérdezné például tőle, ezt tanítja-e gyerekeinek, és nem hiszi, hogy Bayer erre azt mondaná, hogy “igen”.

Mindennapi zsolozsma

A reklámszakember cáfolta, hogy rengeteg pénzbe kerül a kormánynak a saját médiafelülete (amely ellen már bojkottot hirdetett az MSZP). Szerinte ez olcsó mulatság, ahhoz a pénzhez képest, amit a korrupció kapcsán emlegetnek,

ezt a rendszert fenntartani fillérekbe kerül. Viszont, sokkal többet hoz. Egyszerűen mindig arról van szó, hogy a napi zsolozsmát el kell mondani, és abban a hangulati rendszerben, azokkal a nyelvi fogalmakkal és azokkal a folyamatosan hírismétlésekkel állandóan ellátni a saját szavazótábort, ami egyébként sokszor nem is a tartalmában érdekes már, azt gondolom.

Szerinte az ötvenes évekbeli párthíradók stílusán sokáig dolgozhattak, de nagyon erős lett. A beszédmód, a fogalmazási mód, a szavak, fogalmak “lestoppolása” azt célozzák, hogy az egyszerű emberek értsék a Fidesz-világot.

Orbán rendszerére az ellenzéknek nincsenek szavai

Ezt az ellenzék elmulasztotta, amit ő hibának tart. Az ellenzék csak a Fideszre reagál, nincs saját története, stílusa, fogalmi kerete, jelenleg nincs jobb mondása annál a magyarok többségének,

mint amit a másik oldal használ, ami erősen ezt a nacionalizmus, sovinizmus, etnicizmus bájos csomagot használja minden érték leírására és azt mondja, hogy aki ezzel nem ért egyet, az mind a haza ellensége.

Geszti Péter szerint a baloldal azért vesztett el rengeteg szavazót, mert üzeneteinek nem voltak érzelmi kulcsszavai, amikor beszélt az emberekhez. A másik oldal mindig is sokkal ügyesebben machinált, a kormány folyamatos ellenségkép-alkotása remekül össze tudja tartani táborát. Korábban Magyar Bálint figyelmeztetett arra, milyen veszéllyel jár, ha az ellenzék még nevén sem tudja nevezni a rendszert, amely ellen küzd. Azt mondta, a kategóriák, fogalmak, amelyeket az ellenzék használ a helyzet leírására, nem illenek a rendszerre, ezért hatástalanok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik