Belföld
Nyíregyháza, 2013. május 8.
Diákok az írásbeli történelem érettségi vizsgán a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban 2013. május 8-án. Reggel nyolc órakor történelembõl középszinten 1296 helyszínen 79 781 vizsgázó, emelt szinten 113 helyszínen 5753 diák kezdte meg az érettségi vizsgát.
MTI Fotó: Balázs Attila

Zavart okozott a történelem érettségin, hogy korlátozzák a szabad atlaszválasztást

24.hu
24.hu

2017. 05. 10. 17:45

Korábban a témában:

Az oktatási kormányzatnak a kiadók több évtizede használt kiadványai elleni harcában szemmel láthatólag a legkevésbé a diákok számítanak

– nyilatkozta az eduline-nak Hidas Gábor, a Cartographia Tankönykiadó Kft. társadalomtudományi szakértője arról, hogy több iskola történelemérettségijén zavart okozott a történelmi atlaszok körüli mizéria.

Sok érettségizőhöz nem jutott el az a szabályozás, amely a történelmi atlaszok használatát szabályozta.

A szakmai és társadalmi fellépés ellenére a 2016/17. évi tanév őszi vizsgaidőszakától már nem engedélyezi az EMMI a szabad atlaszválasztást a történelemérettségi vizsgán. Bár idén még engedte a rendelet a magánkiadók atlaszait, de nem mindet, csak a 2015/16-os tankönyvjegyzékben szereplőket.

A lapnak többen is arról panaszkodtak, hogy volt olyan középiskola, ahol az érettségizők egy számukra teljesen ismeretlen atlaszt kaptak a vizsga előtt pár perccel.

Hidas Gábor szerint

  • az érettségi vizsga menetéről és az azon használható eszközökről a tankerületnek és az iskolának kellene a diákokat tájékoztatni, és nem a Történelemtanárok Egyletének
  • a diákoknak saját atlaszból kellene dolgozni
  • a régebbi atlaszok ugyan mutatnak tartalmi eltérést a legújabbhoz képest, de attól még használhatók lettek volna az érettségin minden további nélkül.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man with hands clasped together
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.