Belföld

Szabad tankönyvválasztást követelnek a történelemtanárok

tortenelem-tankonyv(430x286).jpg (Array)
tortenelem-tankonyv(430x286).jpg (Array)

Szabad tankönyvválasztást követel a Történelemtanárok Egylete (TTE), mert elfogadhatatlannak tartják, hogy

a szakmai és társadalmi fellépés ellenére a 2016/17. évi tanév őszi vizsgaidőszakától már nem akarja engedélyezni az EMMI a szabad atlaszválasztást a történelemérettségi vizsgán.Szerintük ez a tiltás hátrányos helyzetbe hozza azokat, akik eddig nem az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által kiadott atlaszból készültek.

Habár a sok kritika után bővítették az atlaszt, a TTE szerint az még így sem lett sokkal jobb, mert

továbbra sem tartalmaz fokbeosztást, helységnévmutatót, kronológiát, valamint szinte olvashatatlanul apró betűket, halvány színeket használ, és csak részben alkalmas a (kerettanterv által is megkövetelt) forrás- és tevékenység-központú oktatásra, képességfejlesztésre.

Nem csak az atlasszal van gond szerintük, úgy látják, a jelenleg engedélyezett, új tankönyvek többségükben szakmailag, metodikailag nem megfelelő minőségűek, míg azok a jó minőségű könyvek, amelyek korábban beváltak nem rendelhetők.

Azt követelik, hogy

  • teremtsék meg a szabad, minőségi tankönyvpiac feltételeit
  • engedélyezzék, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által kiadott atlasz mellett továbbra is használhassák a diákok a korábban alkalmazott magas színvonalú, az életkori sajátosságoknak megfelelő atlaszokat az érettségi vizsgán.

A Tanítanék Mozgalom honlapján aláírásgyűjtést is indítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik