Belföld

Vádlottként állami egészségügyi céget vezetett a lúgos orvos

Állami egészségügyi csúcsintézmény alá tartozik az a cég, amelynél a volt barátnőjét lúggal megcsonkító Bene Krisztiánt vezetőként alkalmazták egészen az elsőfokú ítéletig. Míg a Terézvárosban őt alkalmazó szolgáltató vezetőjét felmentették, állami foglalkoztatói nem buktak bele az ügybe, sőt egyikük ma egészségügyi államtitkár.

Egészen az ügyében született elsőfokú, elmarasztaló ítélet megszületéséig ügyvezetőként alkalmazták a lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztiánt egy állami egészségügyi cégben. Az őt kinevező állami egészségügyi központ magyarázata szerint azért, mert akkor nem volt ellene jogerős ítélet.

Az orvos végzettségű, ma 48 éves Benétől már 2013-ban megvált a Budai Irgalmasrendi Kórház, ahol korábban főigazgatóként dolgozott. A kórházigazgató a vád szerint az év márciusában csonkította meg a barátnőjét, Renner Erikát. Az amúgy házas, bűnösségét az eljárás során végig tagadó Bene 2013 márciusában maszkot viselve a saját otthonában megtámadta volt barátnőjét, maró lúggal leöntötte a nemi szervét és környékét, aztán magára hagyta. Hogy a gyanút elterelje magáról, még az áldozat laptopját és táskáját is magával vitte, benne az irataival.

Bene Krisztián mint, a Budai Irgalmasrendi Kórház Kht. igazgatója 2007 szeptemberében.
Fotó:MTI/Honéczy Barnabás

Mossák kezeiket

Rácz Jenő, a Magyar Kórház Szövetség elnöke akkor azt mondta a 24.hu-nak: az ártatlanság vélelme Benét is megilleti, ezért egyelőre megtarthatja a pozícióját, de a feladatait más veszi át. Rácz azt is hozzátette, ha jogerősen elítélik, kizárt, hogy a kórházigazgató valaha is orvosként dolgozzon a jövőben. Azóta már másodfokon is döntés született: Benét idén márciusban kilenc év börtönre ítélték, és örökre eltiltották az orvoslástól.

Az Opten cégadatbázisának adatai szerint Benétől alig fél éven belül megvált a Budai Irgalmasrendi Kórház. A kórház tulajdonosa, a Betegápoló Irgalmasrend kérdésünkre azt közölte, a jogászuk szerint nem árulhatják el, hogy pontosan miért váltak meg Benétől. A válaszukból azonban kiderül, hogy ők mondtak fel a kórházigazgatónak, és az is, hogy a felmondás indoklása elhangzott Bene büntetőügyének tárgyalásán – tehát bizonyára köze van ahhoz, amiért a férfit elítélték.

Ítélet nem volt érvényben

2014 augusztusában az állami egészségügyi csúcsszerv, az Állami Egészégügyi Ellátó Központ (ÁEEK, korábbi nevén: GYEMSZI) mégis úgy döntött, hogy az irányítása alatt álló Klinkoord Klinikai Kutatási Koordinációs Központ Kft. ügyvezetőjének alkalmazza Benét. Ennek a cégnek az a feladata, hogy az ÁEEK által összefogott kórházakban egységesen tudja segíteni fejlesztés alatt álló gyógyszerek klinikai vizsgálatát.

Fotó:Pál Anna Viktória

Megkérdeztük az ÁEEK-át arról, hogy miért alkalmazták Benét, ennyit válaszoltak:

tudomásunk szerint az adott időszakban a kérdezett személy ellen jogerős ítélet nem volt érvényben.

Kétségtelen, hogy Bene alkalmazása néhány héttel azután történt, hogy az ügyészség, azóta is nehezen magyarázható módon, 2014 júniusában megszüntette a nyomozást az ügyben. Viszont amikor 2015 augusztusában a nyomozás újraindult Renner Erika a Legfőbb Ügyészségen tett panasza folytán, Bene megtarthatta a pozícióját.

Titokban tették ki

A volt kórházigazgatónak ekkoriban az állami megbízáson kívül is volt miből élnie, sajtóértesülések szerint egy magánkórházban dolgozott, a résztulajdonában álló Szociális Kft.-n keresztül pedig gyerekorvosként praktizált Terézvárosban.

A képviselőtestület röviddel az elsőfokú ítélethirdetés előtt döbbent rá, hogy kivel szerződtek, és – noha kérték rá – Bene az ítéletig nem volt hajlandó önként felmondani. Az orvossal végül az önkormányzat megszüntette a szerződést. A képviselő-testület közleményben tudatta: Bene elhallgatta előlük, hogy büntetőeljárás folyik ellene, és az ítélet másnapjától, 2016. május 5.-től nem vesz részt a kerületi gyerekek egészségügyi ellátásában.

Az Opten cégadatbázisa szerint ugyanezen a napon szűnt meg Bene megbízása a Klinkoordnál is. Miközben azonban az önkormányzat értesítette a nyilvánosságot,

az ÁEEK teljes titokban cserélte le Benét.

Fotó:Pál Anna Viktória

Ennek nyilván az is a következménye, hogy miközben Terézvárosban felmondtak a Benét foglalkoztató önkormányzati szervezet igazgatójának, az ÁEEK főigazgatói sikeresen építhették tovább a karrierjüket. Bene két ÁEEK-főigazgató alatt szolgált, közülük Török Krisztina előbb az egészségfejlesztési intézetet vezette, majd a tisztiorvosi hivatalhoz került.

Ónodi-Szűcs Zoltán pedig a mai napig egészségügyi államtitkár.

Állami kavarások

Miközben Bene ügye a kezdetektől fogva védhetetlennek tűnik a nyilvánosság előtt, több esetben mintha segítséget kapott volna az állam környékéről. A klinkoordos ügyvezetői megbízása mellett már említettük, hogy az ügyészség egyszer megszüntette az ügyében a nyomozást, továbbá a Duna TV műsorában, valamint a kormányközeli Origo hírportálon is lehetőséget kapott arra, hogy magyarázza a magyarázhatatlant. Bene amúgy Mikola István korábbi fideszes egészégügyi miniszter unokaöccse. Renner Erika jogi képviselője a bírósági eljárás során hivatkozott is az orvos magasrangú kapcsolataira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik