Belföld

Nemcsak egy egyetemet, 600 adózót is vesztenénk, ha elüldöznék a CEU-t

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 05. 05. 14:08

A CEU több mint 5 milliárd forint adót és járulékot fizet a magyar államnak évente, a NAV is rendszeresen vizsgálta, a kormánysajtó most gyanús dolgot talált a gazdálkodásában.

Pénteken eljött a pillanat, amikor számtalan leleplezett, de elkent uniós pályázati csalás után hirtelen a kormánysajtóban is súlyos vádként jelent meg az uniós pénzek „elképzelhetően” jogtalan felhasználása.

A Magyar Idők pénteken a CEU-t vádolta meg azzal, hogy jogtalanul használ fel az Európai Uniótól elnyert forrásokat. A lap Emberi Erőforrások Minisztériumához közelálló forrásai szerint ez az oka, hogy hirtelen munkacsoport vizsgálja a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmények alkalmazottainak tartózkodási és munkavállalási engedélyeit.

A CEU pénteken délután közleményben cáfolja a kormánylap azon állításait, amelyeket az egyetem munkaszerződéseinek, adózásának és kutatási támogatásainak törvényessége kapcsán minden tényszerűséget nélkülözve fogalmaztak meg.

Ez egy újabb felháborító támadás egyetemünk ellen, ami büszke arra, hogy több mint húsz éve a magyar törvények szerint működik és adóbefizetéseivel jelentős mértékben járult hozzá a magyar gazdasághoz. – írták.

A CEU szerint a tények a következők:

  • Az egyetem minden alkalmazottja, beleértve az amerikai állampolgárokat is, magyarországi munkaszerződéssel rendelkezik.
  • Az egyetemnek 600 alkalmazottja volt 2015-ben.
  • Minden alkalmazott – beleértve az amerikai állampolgárokat is – a magyar törvények szerint fizet adót.
  • Az egyetemet rendszeresen auditálja egy nemzetközi könyvvizsgáló cég, és mindig rendben találta a pénzügyi kimutatásait. A magyar adóhatóság is rendszeresen vizsgálja adóbevallásainkat és a hozzájuk kapcsolódó pénzügyi kimutatásainkat.
  • Az egyetem Európai Unió által támogatott kutatási projektjeit az Európai Unió előírásainak megfelelően auditálják. Az egyetem vizsgált programjai minden szempontból megfeleltek mind az európai uniós, mind a magyar jogszabályoknak.
  • Az egyetem alkalmazottjai után a magyar törvények előírásainak megfelelően jelenleg több mint ötmilliárd forintnyi adót és foglalkoztatással kapcsolatos hozzájárulást (például egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulékot) fizet be évente.

A 444.hu közben arról írt, hogy a CEU-val kapcsolatos képtelen törvényi helyzetet előállító kormányzat nemzetközi szinten és belföldön és azt hangoztatja, hogy bármikor tárgyalna, de valójában válaszra sem méltatja az egyetem próbálkozásait.

A magyar kormány nemcsak azt nem akarja meghallani, hogy a jogosítvánnyal nem rendelkező központi kormányzat helyett New York állammal kellene tárgyalnia, de azt sem, hogy álljanak szóba a CEU-val. Úgy tesznek, mintha nem rajtuk múlna az egyeztetés, hanem a CEU-n. Palkovics László, az oktatásért felelős államtitkár a kanadai National Post című lapban azt írta, hogy a CEU-rektora, Michael Ignatieff nem hajlandó tárgyalni a kormánnyal. Ez így egészen biztosan nem igaz.

Már a legelső – és eddig egyetlen – találkozót is a CEU kezdeményezte – írta a 444.hu – miután megjelent a törvénytervezet. Ezen a rektor azt kérte Palkovicstól, hogy vonják vissza a tervezetet, az államtitkár ezt elutasította. (Ez volt a kormány szerint az ultimátum.)

A jó szándékú kormány a megbeszélés után pedig tovább szigorította a javaslatot, még rövidebb határidőket szabott és bekerült, hogy a szövetségi kormány jóváhagyásához is kötik a CEU további működését.

A lap megkérdezte a CEU-t, hogy ezen a tárgyaláson maradtak-e valamiben vagy kezdeményeztek-e a kormánynál további egyeztetéseket. Az egyetem válasza szerint többször is javasoltak egyeztetéseket. Április 24-én a CEU rektorhelyettese például a következőt írta:

Tisztelt Államtitkár Úr,

Az elmúlt napokban több nyilatkozat hangzott el arra vonatkozóan, hogy a kormány kész tárgyalni a törvénymódosítás érintettjeivel, így egyetemünkkel is. A mai napon azonban Altusz államtitkár-helyettes úr egyértelművé tette, hogy az ő mandátuma nem vonatkozik egyetemekkel való tárgyalásra. Tisztelettel szeretném kérdezni, hogy az EMMI részéről várható-e egyeztetés, illetve hogy kivel és mikor lesz lehetőségünk konzultációt folytatni?

Üdvözlettel,

Enyedi Zsolt

A levélre a CEU tájékoztatása szerint „a mai napig nem érkezett válasz. Semmilyen megkeresés nem volt a kormány részéről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.