Belföld

Újra előkerült Orbán félmillió híve

A Tárkinál és a Nézőpontnál az elmúlt hetek tüntetései nem befolyásolták a pártpreferenciákat.

A Tárki legfrissebb reprezentatív kutatása szerint január óta alig volt mérhető elmozdulás a pártok támogatottságában. A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP az elmúlt fél évben 33 százalékon állt, azaz októberben, januárban és áprilisban minden harmadik választónak a kormánypártok a legszimpatikusabbak. A pártválasztók körében a januári 52 százalékot követően áprilisban 51 százalékot ért el és továbbra is szilárdan vezet kihívói előtt.

A Jobbik népszerűsége a teljes népességen belül januárban 13 százalék, áprilisban 11 százalék volt, míg a pártválasztók körében 20 százalékról 17 százalékra csökkent. Az MSZP a teljes népesség körében januárban 9 százalékon, áprilisban 10 százalékon állt, a pártválasztók körében pedig mindkét hónapban 15 százalékot ért el. A Jobbik népszerűségének minimális csökkenése és az MSZP táborának változatlansága összességében közelebb hozta egymáshoz a két pártot.

A többi ellenzéki párt támogatottsága sem változott érdemben. A teljes népesség körében a DK januárban 4, áprilisban 5 százalékon, az LMP mindkét hónapban 3, az Együtt 1 százalékon állt. A PM továbbra sem éri el az 1 százalékot. A pártválasztók körében a DK januárban 6, áprilisban 8 százalékot ért el, az LMP mindkét hónapban 4 százalékot, az Együtt januárban 2 százalékot, áprilisban 1 százalékot, a PM pedig a januári szűk 1 százalék után áprilisra már nem éri el az 1 százalékos népszerűséget.

A Tárki új pártként először mérte a Momentumot, amely a teljes népességen belül 1 százalékkal, a pártválasztók körében pedig 2 százalékkal debütált.

Az elmúlt negyedévben még a pártot nem választók aránya sem változott: januárban és áprilisban is egyaránt a választók bő harmada, 35-36 százaléka nem tudott választani a jelenlegi kínálatból vagy nem nevezte meg választott pártját. 

Nézőpont: Most vasárnap is győzne a Fidesz

A 2014-es választással közel azonos eredmény születne egy most vasárnapi voksoláson. Ez derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. A Fidesz-KDNP áprilisban is magabiztosan vezette a pártversenyt. A teljes felnőtt népesség 31 százaléka támogatta a kormánypártokat, ami a márciusi 32 százalék után csak hibahatáron belüli elmozdulás volt. Más pártoknál sem történtek érdemi változások, a Jobbik tábora ismét 11, az MSZP-é 7 százalékos. A kisebb pártok közül a DK és az LMP továbbra is 3-3, az Együtt, a Párbeszéd, a Fodor Gábor által vezetett Liberális Párt, illetve a Momentum Mozgalom egyaránt 1-1, míg a Kétfarkú Kutya Párt ezúttal 2 százalékos táborral bír.

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve továbbra is elmondható, hogy a 2014-es parlamenti választással közel azonos eredmény születne egy most vasárnapi voksoláson.

Ezen a bázison a Fidesz-KDNP 45, az egykori baloldali összefogás együttesen 25 (az MSZP 14, a DK 6, az Együtt és a Liberálisok 2-2, a Párbeszéd 1), a Jobbik 20, míg az LMP 5 százalékon áll. A Kétfarkú Kutya Párt jelenleg 3 százalékos, míg a Momentum Mozgalom 1 százalékos listás eredményre számíthatna.

2014 áprilisában egyébként a listás eredményeket nézve a Fidesz-KDNP 44, a baloldali pártok együtt 26, a Jobbik 21, míg az LMP 5 százalékos eredményt ért el. Ez tehát azt jelenti, hogy
2017 tavaszán a közvélemény nem változott érdemben 2014 tavaszához képest.

Medián: Félmilliós Fidesz-veszteség

Mint korábban megírtuk, a kormánypártok támogatottsága a Mediánnál a teljes népességben a januári 37 százalékról április végére 31 százalékra esett vissza, ami negyedév alatt közel félmillió embert jelent mínuszban.

A Jobbik a teljes népességben 14 százalékon, a biztos szavazók között 20 százalékon áll. A baloldali ellenzéki pártok össztámogatottsága 20 százalékról 24 százalékra nőtt három hónap alatt a teljes népességben, ezen belül az MSZP 9 százalékot visz, a DK és az LMP 4-4-et, a Momentum 2-t, az Együtt, a Kétfarkú, a MoMa és a PM 1-1-et. A Liberálisok nem mérhetők.

Áder népszerűsége 11, Orbáné 9 pontot esett vissza, Vona és Hadházy (ők a Jobbik és az LMP vezetői) szimpatikusabbak lettek. Botka László országos ismertsége 78 százalékról 91 százalékra ugrott, de népszerűsége nem változott, az továbbra is 34 ponton áll, akárcsak Vona Gáboré vagy Kósa Lajosé. A felmérést a Medián április 21. és 26. között végezte, a CEU-s tüntetéshullám elindulta után.

A 24.hu kérésére a Republikon is készített egy közvélemény-kutatást a napokban, ők azt mérték, hogy kicsit gyengült a Fidesz, nagyot erősödött a Jobbik. Az MSZP is előrelépett egy arasznyit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik