Közélet

Félmillió szavazót vesztett a Fidesz

Áder Jánosnak és Orbán Viktornak is zuhant a népszerűsége a Medián felmérése szerint, amit a HVG részére készítettek.

A kormánypártok támogatottsága a teljes szavazókorú népességben a januári 37 százalékról április végére 31 százalékra esett vissza, ami negyedév alatt közel félmillió embert jelent mínuszban.

A Jobbik a teljes népességben 14 százalékon, a biztos szavazók között 20 százalékon áll. A baloldali ellenzéki pártok össztámogatottsága 20 százalékról 24 százalékra nőtt három hónap alatt a teljes népességben, ezen belül az MSZP 9 százalékot visz, a DK és az LMP 4-4-et, a Momentum 2-t, az Együtt, a Kétfarkú, a MoMa és a PM 1-1-et. A Liberálisok nem mérhetők.

Áder népszerűsége 11, Orbáné 9 pontot esett vissza, Vona és Hadházy (ők a Jobbik és az LMP vezetői) szimpatikusabbak lettek. Botka László országos ismertsége 78 százalékról 91 százalékra ugrott, de népszerűsége nem változott, az továbbra is 34 ponton áll, akárcsak Vona Gáboré vagy Kósa Lajosé.

A felmérést a Medián április 21. és 26. között végezte, a CEU-s tüntetéshullám elindulta után.

A 24.hu kérésére a Republikon is készített egy közvélemény-kutatást a napokban, ők azt mérték, hogy kicsit gyengült a Fidesz, nagyot erősödött a Jobbik. Az MSZP is előrelépett egy arasznyit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik