Belföld

Jogerősen nyolc és fél évet kapott a szegedi férfi, aki földönkívülinek adta ki magát

Jogerőre emelkedett a „földönkívüli csaló” nyolc és fél éves börtönbüntetése  – tudtuk meg a Szegedi Ítélőtáblától csütörtökön. A férfi ügyében április végén hirdettek ítéletet, a táblabíróság a büntetési tételt illetően helybenhagyta a Szegedi Törvényszék korábbi döntését, ám egy vádpontot illetően nem értettek egyet, ebben az ítélőtábla felmentette a csalót.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, hogy eldöntse, emiatt fellebbez-e, így az ítélet nem vált jogerőssé.  Végül úgy határozott, nem “száll harcba” , ezért most pont került az ügy végére.

A férfi letartóztatása, vagyis 2012 előtt egyéni vállalkozóként dolgozott, Szegedre 2000 őszén költözött. Cégeket alapított és régiség kereskedéssel, vendéglátó ipari egységek, játékgépek üzemeltetésével is foglalkozott, illetve érdekelni kezdte a bányászati tevékenység.  Bár utóbbihoz szükséges bányászati joggal 2004 júniusától nem rendelkezett, de befektetőket keresett – későbbi áldozatait – hogy finanszírozzák a munkát.

Azt állította, hogy a kitermelés megkezdéséhez már csak néhány engedélyt kell begyűjtenie, és csak a kitermelést végző géppark beszerzése szükséges. Másoknak azt adta be, hogy a Mátrában agy erdőterületei vannak, de ez sem volt igaz. Ezen kívül kért pénzt – egyebek mellett – falusi turizmus beindítására, halastó kialakítására, “földön kívülről érkező 9 méter magas idegen számára készülő ingatlanberuházásra”, hivatalos személyek állítólagos lefizetésére is.

Eközben tárgyalásai során felfigyelt azokra a személyekre, akik spirituális tevékenységre, ezotériás kezelésekre és gyógymódokra, valamint ezekkel kapcsolatos előadásokra fogékonyságot mutattak. Ezeknek a személyeknek olyan valótlan világképet vázolt fel, mely szerint ő, mint a túlvilági erők helytartója, a túlvilági erőkkel kapcsolatban van. A befolyása alá kerülteknek azt állította, hogy földi életük meghosszabbításához, illetve életben maradásukhoz, céljaik eléréséhez anyagi és egyéb próbákat kell teljesíteniük. Ezt úgynevezett „ébredésnek” fogalmazta meg. Az anyagi jellegű próbák során a sértetteknek pénzeket kellett a vádlott számára átadniuk.

Kikötés volt, hogy az ügyfelek nem beszélhetnek senkinek sem a befektetésről, sem – ahogy a bírósági tájékoztatásban áll – az ébresztési eljárásról.

A férfi azt is előírta nekik, hogy ha elfogyott a pénzük, kérjenek az ismerőseiktől, de nekik se árulják el, hogy mire kell. Azok nagy része,  akik bedőltek és fizettek neki, teljesen elszegényedtek.
A vádlott ezekkel a módszerekkel 2004 és 2011 között összességében több mint 410 millió forintot csalt ki az ország több pontján. A vádlott nem egyszer fenyegetőzött, de arra is volt példa, hogy agresszíven lépett  fel. Röviden említenek egy ügyet, amikor a férfi rátámadt egy alkalmazottra a tanyáján egy húsvillával. A bántalmazás kapcsán életveszélyt okozó testi sértés miatt indult eljárás ellene.

A férfit a fentiekért 14 rendbeli csalás bűntettében találták bűnösnek és 353 millió forint összegre rendeltek el vagyonelkobzást vele szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik