Gazdaság

Valami bűzlik a nemzeti kukaholdingnál

szemet(aa0359c0-03a4-4cb9-9fb0-a5a1ebf47acd)(210x140).jpg (Array)
szemet(aa0359c0-03a4-4cb9-9fb0-a5a1ebf47acd)(210x140).jpg (Array)

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy az április elején beindított Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. gyakorlatilag működésképtelen, mivel a cég sem a helyhatóságokkal, sem az önkormányzatok kezében lévő hulladékszállító cégekkel, sem a háztartásokkal nem kötött szerződést. A lap hétfői számában megjelent cikk szerint nem tisztázott, hogy az ügyfeleknek milyen jogi alapon kellene az állami holdingnak fizetniük a szemétszállításért.

Gémesi, aki egyben Gödöllő polgármestere visszás helyzetet vázolt: az elvégzendő feladat maradt a helyhatóságnál, a pénznek viszont a NHKV-hez kellene kerülnie. Mint mondta, írásos megállapodás híján az önkormányzat nem mondhat le hulladékkezelő cége bevételeiről, azokat nem utalhatja el az NHKV-hez, mert azzal megsértené az önkormányzatok gazdálkodására vonatkozó törvényeket, ráadásul pénzügyileg ellehetetlenítené saját hulladékkezelő vállalkozását.  A önkormányzati törvény szerint a hulladékkezelés továbbra is a települések feladata.

Gémesi György szerint teljes a káosz, továbbra sem tisztázott, hogy a vállalat mekkora összeget, milyen átfutási idővel utal majd vissza az önkormányzati szemétszállító cégeknek. Ráadásul a hazai hulladékszállító cégek többsége annyira nehéz helyzetben van, hogy ha nem jut hozzá a szemétszállítási díjakhoz, akár pár hét alatt is működésképtelenné válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik