Belföld

Gyurcsány kőbányába küldené Orbánt

És azt is üzeni neki: áztassa csak kamillás vízben.

Itt az Ádáz Nénik Gyülekezete. A mensevikek.

Egy neve elhallgatását kérő közélő minősíti így a DK majálisára kilátogató szurkolókat, kik vannak elég sokan.

Fotó: Berecz Valter

Mi erős kezdésként sátorlap résén keresztül lessük meg az ülő, melegítő Gyurcsány Ferencet helybedizsizni a Cats Company zenekar nótájára, „ne gondold, óh ne, hogy tied a világ… az idő lassan, lassan eljár feletted”, és aztán színpadon is látjuk őt, meghallgatjuk monstre, negyvenperces majálisi szónoklatát.

A lényeg, hogy Orbán féljen, mert röpke tizenegy hónap, s le lesz váltva. A hogyan kérdése kicsit köpörcösebb, a pártelnök összefogásfélét ígér, aminek lényege, hogy:

Minden választókerületben egyetlen demokratikus ellenfele lesz Orbán Viktornak, ha törik, ha szakad. Zugló megmutatta, ha összefogás van, győz a bal.

A választásig, így Gyurcsány, a demokratikus ellenzéki oldalon nyugodtan járja mindenki a maga útját a szociktól a kétfarkúakig, „én többnek gondolom magunkat ettől, vitatkozunk, hogy lenne jobb Magyarországnak, a lényeg, hogy hiszünk-e a demokratikus negyedik köztársaságban”.

Fotó: Berecz Valter

Blues és tábor

Orbánt kőbányába küldené a DK-sok legelsőbbike. E célhoz azon az alkalmi gondolatösvényen keresztül vezet az út, hogy Gyurcsány, hatalomra kerülve a családi adókedvezményt csökkentené, a családi pótlékot pedig növelné, és megjegyzi, ha Orbán ma lenne tizennyolc éves, nem lehetne belőle jogász.

Mondjuk azzal mindannyian jobban járnánk. A kőbányászat az ő világa. A kő szereti, ha megtörik, mi pedig nem szeretjük, ha megpróbálnak megtörni bennünket.

Dagadó családi pótlékon kívül munkásjólétet és munkásképviseletet is szeretne. „És ha erős a munkaadó, akkor egy kicsit erősebbnek kell lenni a munkás érdekképviseletnek.”

Gyurcsány szerint kizsákmányolás van, méltatlan pénzért dolgoztat a kormány százezreket, „az iskolákból keresztény konzervatív átnevelőtábort akar csinálni, de el a kezekkel a gyerekeinktől… Orbán, te a magyar fiatalság ellensége vagy… Orbán Viktor, te ácsolod a jövő fiatalságának koporsóját.”

Kamillásba

A minapi brüsszeli attak kapcsán azt állítja, Orbán nem adta, hanem kapta kint a sallert, javasolja neki:

ha viszket a tenyere, menjen dermatológushoz, igaz, három hónap sorban állás, addig is áztassa a kezét kamillás vízben.

Fotó: Berecz Valter

Lörke

Gyurcsány szerint ma már nem elég azt kiabálni, hogy Orbán takarodj, „pedig rászolgált, mert kiszolgáltatja hazáját idegen hatalmaknak, nem minket képvisel, hanem saját félelmében utat nyit Európa meggyengítéséhez”, hanem tenni is kell.

Ő egyebek mellett most, a Városligetben azt teszi, hogy mészároslőrincezik egyet: ívet rajzol Iványi Gábor lelkészen és Soros Györgyön át Simicska Lajosig, mondván, mind Orbán barátja volt, s az ellensége lett.

Konklúzióként a felcsúti gazdag emberhez szól:

Lőrinc, holnap arra a sorsra juthatsz, mint Iványi, Soros, Simicska. Ne legyél Orbán Viktor barátja, mert földönfutó leszel.

A miniszterelnöknek is üzen a sátor alól:

Orbán vonulj vissza, ha nem vonulsz vissza, mi fogunk visszaszorítani, mert miénk a többség. Miniszterelnök úr, most is veszíteni fogsz!

Ami egy épphogy ötszázalékos párt vezetőjeként merész vállalásnak tetszik.

Fotó: Berecz Valter

Igyál vizet, Feri fizet!

Bár az az öt százalék, lehet, nem is annyi, legalábbis akkor, ha stimmel a DK-s matek. Gyurcsány ugyanis nem hisz a közvélemény-kutatásokban, mondván, abban az országban, ahol dadus sem lehet az ember, ha kiderülnek ellenzéki érzelmei, a nép a kérdezőbiztosokon keresztül becsapja a hatalmat.

Gyurcsány szokása szerint papír nélkül celebrál, a műsor legspontánabb részéhez mégis kéretlen külső segítséget vesz igénybe. Amikor egy ellentüntető bekiabál neki valami olyasmit, hogy „mit ittál, Feri?”, így szól ki:

Vizet! Ismerik? Igyál vizet, Feri fizet!

Kacagás, taps, aztán dedikálás napestig, jó kis fellépés volt.

Fotó: Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik