Belföld
Budapest, 2012. március 27.
Egy gondozott sétál a Mátyás téri Arany Alkony idősotthonban, ahol 85 idős embert gondoznak. Az intézményt 1996-ban hozták létre, amelyben a szociális alapellátást a Kálvin János Presbiteri Misszió végzi, az egészségügyi szolgáltatásokért és az ingatlannal kapcsolatos pénzügyi kötelezettségekért a Medicatus cégcsoport felel.
MTI Fotó: Kallos Bea

Másodszorra már az átvert budapesti néni járt túl a csalók eszén

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 04. 28. 09:43

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség az ügyben négy személlyel szemben emelt vádat két időskorú nő sérelmére elkövetett csalás miatt.
 

A vádirat szerint az ügy első- és másodrendű vádlottja egy elkövető társuk segítségével időskorúakat tévesztett meg azért, hogy tőlük készpénzt és ékszereket szerezzenek meg. A harmadrendű vádlott taxisofőr, a negyedrendű vádlott pedig régiség- és ékszerkereskedő.

2016. május 19-én a késő esti órákban a vádlottak fent említett társa telefonon felhívta az időskorú sértettet, és azt állította neki, hogy ő a fia, és autóbalesetet szenvedett. A sértett nagyon megijedt és közölte a csalóval, hogy a pénze le van kötve, ezért csak az arany karkötőjét tudja odaadni. A telefonáló azt mondta neki, hogy egy barátját küldi az értékért. Ezt követően a másodrendű vádlott egy taxisofőr ismerősük – az ügy harmadrendű vádlottja – által vezetett gépkocsival megjelent a sértett I. kerületi lakóhelyén, ahol átvette tőle az arany ékszerét és 30.000 Ft készpénzt.Az arany ékszert másnap értékesítették a negyedrendű vádlott részére, a bűncselekménnyel okozott kár 200.000 Ft.

Lépre csalták a csalókat

A telefonáló csaló egy nappal később ismét felhívta a sértettet azért, hogy a lekötött pénzét is megszerezzék, az időskorú nő azonban időközben megtudta, hogy a fia valójában nem szenvedett balesetet, így amellett, hogy ígéretet tett a pénz átadására, egyúttal értesítette a rendőrséget. A pénzért ismét a másodrendű vádlott ment, akit a rendőrök a pénz átadásakor elfogtak, az őt aznap is a helyszínre fuvarozó taxis társa azonban elmenekült, őt később fogták el a rendőrök.

Ezt követően a vádlottak telefonáló segítője 2016. június 9-én, a fentihez hasonló módon, magát a sértett unokájának kiadva egy másik, X. kerületben lakó időskorú nőt tévesztett meg. Az értékeket a sértettől ez esetben az elsőrendű vádlott egy ismeretlen társa vette át. A megszerzett ékszereket az elsőrendű vádlott ezután is a negyedrendű vádlottnak értékesítette. A bűncselekménnyel okozott kár az 500.000 Ft-ot meghaladta.

A kerületi ügyészség az első- és másodrendű vádlottat és harmadrendű taxisofőr társukat a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolja, negyedrendű, ékszerkereskedő vádlott-társukkal szemben pedig orgazdaság bűntette miatt került sor a vádemelésre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.