Belföld

Orbánnak megtetszett, hogy a skandinávok sokat lőnek

Elkezdődött a budapesti lőtérépítési program előkészítése. A 24.hu információja szerint Pesti Imre, a Fidesz budapesti regionális vezetője sorban hívja be a fővárosi kerületek polgármestereit személyes megbeszélésre. A találkozók célja, hogy feltárják, az adott kerületben milyen ingatlanokat hasznosíthatnak leggyorsabban a program keretében.

Tavaly decemberben jelentette be Lázár János miniszter, hogy a kormány

22 milliárd forintból 197 lőtér rekonstrukcióját illetve kiépítését finanszírozza majd országszerte. Három év múlva minden járásban legalább egy pályának kell majd működnie.

A tervek szerint egy szabványos lőtér három 50 méteres és két 100 méteres pályából áll majd, ahol a lövészek kiskaliberű fegyvereket használhatnak.

A stadionépítések kistestvérének tekinthető lőtérépítési programot a miniszterelnök ötlete nyomán indította a kormányzat, hivatalosan azért, hogy minél többen gyakorolhassák a sportlövészetet.

Úgy tudjuk, Pesti Imre a lezajlott találkozókon azt mondta, Orbán Viktornak Skandináviában tetszett meg, hogy a lakosság jelentős hányada használ rendszeresen lőfegyvert, jár lőgyakorlatokra.

A miniszterelnök állítólag ebből azt a következtetést vonta le, hogy az északi államok lakói adott esetben sikeresebben tudnák megvédeni az országhatárokat.

Bár forrásaink szerint a Fideszben is nagy tekintélynek számító Pesti Imre berendelte magához az önkormányzati vezetőket, a kormánymegbízott a 24.hu-nak azt mondta, nincs megbízása a lőtérprogram menedzselésére, csupán közvetít az ötletgazda és az önkormányzatok között. Arról azonban, hogy ki az ötletgazda, és milyen elvárásokat támasztott, Pesti nem akart beszélni.

Pesti Imre kijelentette, még csak a szervezési munka elején tartanak, ezért azt sem tudja megmondani, hány lőtér lesz végül Budapesten, és milyen ingatlanokra telepítik azokat.

Megkerestük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét is, hogy valóban Skandináviából merítette-e Orbán Viktor lövészet elterjesztésének ötletét, és ha igen, hol találkozott az ottani gyakorlattal, a miniszterelnök ugyanis az utóbbi években nem járt hivatalos látogatáson a skandináv államokban. Egyelőre nem kaptunk választ a sajtóirodától.

A kormány korábban arról is koncepciót készített, hogy az iskolai kerettantervekbe kerüljön be – nem kötelező jelleggel – a lövészet. Erről itt írtunk.

(Kiemelt képünk a 24. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban készült. MTI / Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik