Belföld

Mindenki lövöldözni fog Magyarországon, a menekülteket meg visszaküldenénk

Két nagyon fontos és érdekes dolgot kell kiemelnünk az idei utolsó Kormányinfóról: nagy uniós tanácskozás lesz a menekültügyi egyezményekről és a kvótáról, illetve lőterekkel szórják meg a hazát. Várható még egyetemfejlesztés, nem várható az óraátállítás megszüntetése, az állami alkalmazottak is kapnak minimálbér-emelést.

Lement a sokadik Kormányinfó, amin megtudtuk azt is, mennyi szép dologról döntött a kormány a mai kormányülés első etapjában. Több mint 200 milliárd forint sorsáról döntöttek, a legnagyobb tétel a nyugdíjemelés. Az egészségüggyel is törődnek, kifizetik a kórházak 30 napnál régebbi adósságait, fejlesztési alapot is létrehoznak számukra. Iskolákat és szociális intézményeket is felújítanak jövőre. A honvédség is kap valamit, katonai szállítójárműveket vehetnek a pénzbőségből. Több civil szervezet és kulturális intézmény is kap támogatást. Az egészségügy mellett ide kapcsolódóan azt monda, sportra is fordítanak pénzt (azt nem részletezte, ez hány stadiont jelent).

A tervek szerint december 31-ig dolgoznak majd. Orbán Viktor pedig megy az Európai Tanács ülésére, ezzel is lesz munka. És arról nem is beszéltünk, hogy kedden-szerdán Fidesz elnökségi ülés lesz. Az első kormányülést január 11-én tartják.

Összegyűl az Unió

Az ET-ülés nagyon fontos lesz, ezen az EU-török megállapodás lesz a fő téma. Lázár szerint eredményes, de nehéz lesz a kérdés tisztázása, mivel Ausztriának “nagyon karizmatikus álláspontja van”. Harmadik országokkal is tervben van partnerség kötése, ez Olaszországnak és a Balkánnak is fontos lenne. A tervek szerint Észak-Afrikába visszatoloncolhatnának akár embereket,

ezek kedveznek a magyar álláspontnak – mondta Lázár.

A harmadik napirendi pont a dublini menekültügyi rendszer reformja lesz majd. Két javaslat küzd szerinte, önkéntes szolidaritás vagy kötelező szétosztás legyen. Az utóbbit egyik visegrádi ország se támogatja. “Mi nem megszervezni, hanem megállítani akarjuk a bevándorlást” – mondta a Miniszterelnökség feje. A szolidaritásnak illeszkedni kell minden nemzetállam hagyományaihoz – tette hozzá.

Lázár János arra számít, hogy Magyarországot megpróbálják sarokba szorítani. Szokás szerint felhozta az érvénytelen népszavazást és a sikertelen alkotmánymódosítást, na meg a kormány minden kétségbeesett menekültellenes erőfeszítését a magyar álláspont alátámasztására. “Orbán Viktornak nem lesz könnyű a következő napokban”, mert a többség meg akarja szervezni a bevándorlást Európába – summázta az elmondottakat. Beszélt még kicsit a brexitről is, ami még az EU-s költségvetésre is hatással lesz.

Mindenki lövöldözni fog

Ha életszínvonalban még messze is van Amerika, a lövöldözők számában igyekszünk felzárkózni: országos lőtérfejlesztési program indul, száznál több is létesül. Lesznek lövészklubok klubházzal.

Az EMMI-nek volt egy javaslata népegészségügyi vonalon is: a PISA-felmérésekhez hasonlóan értékelni fogják az Európai Bizottság és az OECD magyar egészségügyre vonatkozó adatait, és a tanulságokat akár be is építhetik a rendszerbe. Szó volt még sok apróságról (milliárdos apróságról), ezeket pontokba szedve közöljük:

  • az óraátállítást szakmailag nem támogatja a kormányapparátus, erről társadalmi konzultáció kell,
  • lesz digitális startup stratégia,
  • a 2017-es törvényalkotási programról is döntöttek,
  • egyszerűsödik az építési tevékenység, nem kell engedély a házbővítésre, bejelentési kötelezettség lesz csak,
  • a Földet a gazdáknak programról jelentés készült, 270 milliárdos földértékesítés sikerült, minden pénz az államadósság csökkentésére megy,
  • lesznek Maccabi Játékok,
  • az állami alkalmazottak is megkapják a minimálbéremelést is, kiemelte, hogy a – sztrájkolni készülő – vízügyesekre is áll ez,
  • 12 milliárdot kap a Károli Gáspár Református Egyetem, a Gerlóczy utcánál lesz egy palotafelújítás, ez lesz az egyetem központi épülete,
  • több gyárépítést hét vidéki településen támogatnak, ezek 2-3 milliárdos támogatások,
  • kiemelt kerékpáros útvonalfejlesztési program is lesz,
  • állami támogatás jár majd a tokaji szőlő felvásárláshoz,
  • jövőre tárgyalnak majd a szegedi (szocialista) polgármesterrel az ottani fejlesztésekről (ELI-lézerközpont, ipari park, új Tisza-híd, uszoda.

A Kormányinfó végén minden újságírót megvendégelnek majd, ezt Kovács Zoltán kormányszóvivő jelentette be Lázár János poénkodásai közepette.

Utóirat: szó esett még lapunk értesüléséről is a kérdések perceiben, miszerint amerikai katonák érkezhetnek Magyarországra. Lázár nem tűnt lelkesnek, de informáltnak sem a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik