Belföld

Hiába kért igazolást az intézményvezető, rozoga busszal indították útnak a magyar diákokat

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: vasárnap Budapestről indult és Londonba tartott az az autóbusz, amelyet súlyos műszaki hiányosságok miatt nem engedtek tovább az osztrák hatóságok.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) reagált az esetre. A tárca szerint a visszafordított, zuglói diákokat, szülőket és pedagógusokat szállító autóbusz esete is jelzi, hogy szükség van ágazatközi komplex szabályozásra az iskolai kirándulások esetében, függetlenül attól, hogy az adott program szerepel-e az intézmény pedagógiai programjában.

Hiába kért igazolást az intézményvezető

Mint írják: kirándulást utazási iroda szervezte,

az intézményvezető a busz üzemeltetőjétől nyilatkozatot kért és kapott arról, hogy a jármű műszaki szempontból kifogástalan állapotban van, valamint az azt vezető sofőrök az egészségügyi és szakmai követelményeknek megfelelnek.

Az Emmi információi szerint az osztrák hatóságok által vizsgált, és leállított busz helyett az utazási iroda egy másik járművet küldött a csoportért, amellyel az angliai kirándulásra indulók folytatták az útjukat. Az utazást nem az iskola, hanem egy pedagógus közreműködésével a szülők szervezték.

A tárvca közölte: az illetékes tankerületi központ megkezdte az eset hatáskörébe eső körülményeinek kivizsgálását.

A Klebelsberg Központ elkötelezett abban, hogy az iskolák minél több tanórán kívüli programmal szélesítsék a diákok látókörét, segítsék az élményalapú tanulást. Ez azonban nem mehet a biztonság rovására, ezért támogatja a kormányzat törekvését, amely a külföldi iskolai utazások biztonságosabbá tételét, valamint ezzel kapcsolatos felelősségi körök tisztázását szolgálja, egyben a továbbiakban is arra kéri az intézményeket, hogy az utazások megszervezése során a lehető legnagyobb körültekintéssel járjanak el

– fogalmaztak.

Kiemelt képünk illusztráció. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik