Belföld

Rektorhelyettes: kevesebb mint 50 százalék az esélye, hogy a CEU Budapesten marad

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese az RTL Klub Híradójának szerdán azt mondta, valószínűbb, hogy az egyetem távozik Budapestről, derül ki a műsor Facebook-oldalára felkerült előzetesből.

Ha az a kérdés, hogy a CEU a jelenlegi formájában mindezekkel a programokkal, tanszékekkel, kutatási projektekkel maradhat-e Budapesten, erre most már kevesebb mint 50 százalék esélyt látok

– fogalmazott.

Hozzátette, ha a kormány szerette volna vagy szeretné itt tartani az egyetemet, akkor már tett volna lépést ennek az irányába.

Enyedi elmondása szerint Bécsbe és Prágába is mehetnének, de tulajdonképpen Európa-szerte szívesen látják őket.

Arról is beszélt, fenntartják a szándékukat, hogy a CEU engedélyének visszavonása után is végezzenek valamilyen tevékenységet Magyarországon. Hogy ez egy felnőttoktatási kurzus, vagy a könyvtár egy részének itt tartásában valósulna meg, még nem tudják.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora néhány napja arról beszélt, hogy akármi is történik, az intézmény semmiképp nem fog bezárni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szerdán kötelezettségszegési eljárást indított Brüsszel Magyarország ellen a CEU miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik